06/09/2020

Политика - Питања у вези са резервама у злату

Питања : Колико НБС има резерви у злату? Који је то проценат укупних резерви?  Колико су повећане у последње време? Како процењујете да ли је то довољно да НБС има толики проценат резерви у злату или треба више? Сада је криза, али да ли сте намеравали још да купујете? Колико се сада показала исправна ваша политика куповине жутог метала? Све што мислите да треба рећи на ту тему…

Одговор : Крајем јула 2020. године бруто девизне резерве су износиле 13,5 млрд. евра. Од тога, око 12,5% девизних резерви чиниле су резерве у злату (31,75 тона злата укупне вредности 1,7 млрд. евра). У истом периоду претходне године НБС је располагала са 12,8 млрд евра девизних резерви, од чега  са 20,16 тона злата вредности 870,6 млн евра, што је било око 6,8% девизних резерви. У том периоду девизне резерве су повећане за око 6%, док је удео злата у девизним резервама скоро удвостручен.

Куповином злата на међународном и домаћем тржишту у протеклих годину дана количина злата је увећана за око 50% (повећање од 10,59 тона злата), док је вредност злата у оквиру девизних резерви у истом периоду порасла за око 94%. То само показује колико је била исправна прошлогодишња одлука да се повећају девизне резерве у злату, у највећој мери куповином на међународном тржишту уз континуирано повећање кроз куповину на домаћем тржишту.
 
Народна банка Србије је почетком октобра прошле године на међународном тржишту преко реномиране међународне финансијске институције БИС купила девет тона злата највишег квалитета. Куповина је извршена ради додатне диверсификације структуре девизних резерви и на тај начин још више је повећана отпорност домаћег финансијског система на шокове из међународног окружења.
 
Просечна цена по којој је прошле године купљено злато у иностранству износила је 1.503,16 долара по финој унци. Цена злата је од тренутка куповине до краја јула ове године порасла за трећину (око 32%, на 1.973,23 долара по финој унци),  па је раст цене када је у питању поменутих девет тона купљених на међународном тржишту утицао на повећање девизних резерви за око 135 милиона евра.
 
Поред поменуте куповине на међународном тржишту, НБС врши откуп полуга злата из домаће производње од компаније Сербиа Зијин Цоппер доо Бор, а активности куповине злата на домаћем тржишту се обављају редовном динамиком. НБС није продавала злато од 2005. године.

Основна карактеристика злата као облика активе је очување вредности и заштита од инфлације и као такво има значајну улогу у диверсификацији улагања, нарочито у кризним временима. Цена злата је волатилна категорија која се мења у складу са повећањем или смањењем неизвесности у међународном окружењу и склоности инвеститора ка преузимању ризика. Снажан раст цене злата је присутан од почетка 2019. године а додатно је интензивиран током 2020. године услед кризе изазване корона вирусом и растом тражње за златом као сигурном активом. Историјски максимална цена злата од 2.075,47 УСД/Оз забележена је почетком августа и у том тренутку је раст цене злата од почетка године био нешто изнад 36%.

НБС континуирано прати кретања на међународном финансијском тржишту, а тиме и на тржишту злата као једне од врста активе.  Све инвестиционе одлуке, па и она о инвестирању у злато, доносиће се као и до сада, уз детаљну анализу текућих и очекиваних кретања на тржишту и с аспекта целокупних девизних резерви имајући у виду њихову улогу и мандат НБС утврђен Законом о Народној banci Srbije.

Кабинет гувернера