29/07/2020

Вечерње новости - Питања у вези сa додатним застојем у отплати обавеза дужника, односно новим мораторијумом

Питања : Пре завшсетка претходоног мораторијума, док још није био у најави нови мораторијум, најављивали смо да це банке у договору са клијентима моци да наставе са олакшицама отплате. Занима ме ста се дешава са клијентима који су у договору са банкама тада добили право на продужетак мораторијума, да ли ће они имати аутоматско право да наставе и сада са новим? Да ли можемо да добијемо примере отплате после новог мораторијума? Сви који прихвате мораторијум, прве рате после престанка почеће да отплаћују од 1. октобра? Да ли ће се камате за дозвољено прекорачење као и претходни пут, након мораторијума скидати са рачуна у октобру и новембру, уз камате за те месеце?

Одговор : Имајући у виду да ванредна здравствена ситуација у земљи и даље траје, као и да се грађани и привреда и даље суочавају са финансијским потешкоћама, Народна банка Србије је усвојила Одлуку о привременим мерама за банке ради ублажавања последица пандемије COVID-19 у циљу очувања стабилности финансијског система. Том Одлуком НБС је омогућила дужницима још један застој у отплати обавеза према банкама које доспевају у периоду од 1. августа 2020. године закључно са 30. септембром 2020. године, као и застој у отплати обавеза које су доспеле у јулу ове године, а дужник их није измирио. У складу са Одлуком, банке су дужне да обавештења о понуди новог мораторијума објаве на својим интернет презентацијама до 31. јула 2020. године. Нови мораторијум биће омогућен, на начин предвиђен овом Одлуком, свим дужницима који то буду желели, односно који га не буду одбили, независно од раније одобрених олакшица.

На примеру готовинског кредита који је одобрен у износу од 1.450.000 РСД са роком доспећа од 8 година, каматном стопом 8,5% годишње и који се налази у другој години отплате кредита, по истеку периода мораторијума, под условом да су мораторијумом обухваћене две рате у августу и септембру, и продужења отплате кредита за два месеца, дошло би до раста месечних обавеза клијента за око 200 динара. Месечни ануитет дужника би пре ступања на снагу мораторијума износио око 20.900 РСД. По истеку периода мораторијума редовна камата обрачуната током мораторијума би се равномерно распоредила на период отплате кредита, а период отплате кредита се продужава за период трајања мораторијум, чиме би дошло до раста месечног ануитета на око 21.100 динара. Такође, напомињемо да је Одлуком дефинисана обавеза банака да у Обавештењу о понуди застоја у отплати обавеза (мораторијума) које су дужне да објаве на интернет презентацији, прикажу репрезентативни пример износа обавеза по основу конкретног кредита/кредитног производа/другог производа – пре и након престанка мораторијума, до краја периода отплате, који садржи све елементе на основу којих се могу утврдити услови под којима се мораторијум примењује. Наведени репрезентативни примери биће приказани на интернет презентацијама банака у року од три дана од дана ступања на снагу наведене одлуке. 

Нови мораторијум траје до 30. септембра 2020. године. За дужнике који га буду прихватили, отплата обавеза наставља се од 1. октобра 2020. године.

Током трајања мораторијума на обавезе по основу дозвољеног прекорачења по текућем рачуну банка обрачунава редовну (уговорену) камату на искоришћени износ. По престанку мораторијума, обрачуната редовна камата равномерно се распоређује на период отплате, а важење дозвољеног прекорачења по рачуну, продужава се за период трајања мораторијума.

Кабинет гувернера