14/07/2020

Портал Нова.рс - питања у вези са обрачуном камата током мораторијума

Питања :  Да ли банке смеју да обрачунат, а ненаплаћен износ на име камате по кредитима током трајања мораторијума, припишу главници (а потом на тако увећану главницу обрачунају редовну камату по кредиту и расподеле на преостале рате увећане за три додатне)? Која су права корисника кредита који су добили тако увећане рате, са обрачунатом каматом на камату?

Одговор : Најпре подсећамо да за време трајања мораторијума дужник није имао обавезу да измирује своје обавезе према банци, ни по основу камате, ни по основу главнице. Такође, банка није обрачунавала затезну камату на доспело, а неизмирено потраживање, нити је од дужника захтевала накнаду било којих трошкова у вези са предузимањем активности у вези са мораторијумом. Уговорена камата која у смислу релевантних прописа не представља ни накнаду, нити трошак, обрачунавала се за време трајања мораторијума, у складу са закљученим уговором између банке и клијента - као што је и јасно и недвосмислено приказано у примерима објављеним на интернет страници Народне банке Србије 19. марта 2020. године. Важно је напоменути да застој у отплати кредитних обавеза у трајању од 90 дана не производи никакве додатне трошкове за клијента.

По завршетку периода мораторијума, на остатак дуга приписујe се редовна камата обрачуната током периода застоја и прави нови план отплате продужен за три месеца. Наведени препоручени модел не ствара никакве додатне трошкове за клијента, а увећање ануитета након периода застоја резултат је датих могућности клијенту да обавезе настале током периода застоја финансира распоређивањем на продужени период отплате.

Додатно истичемо да су банке дужне да свим клијентима који су користили мораторијум, без додатних трошкова доставе нови план отплате, сачињен на начин којим се обезбеђује потпуна информисаност клијената о свим елементима обавеза и начина њиховог измиривања.

Клијентима је остављена могућност да уколико то изричито захтевају од банке (нпр. зато што имају могућност да измире своје тромесечне кредитне обавезе из периода застоја) измире своје обавезе и на неки од алтернативних начина (при чему су банке дужне да јасно предоче могуће алтернативне опције). Дакле, постоји могућност да клијент плати одједном све ануитете из периода застоја (главницу и камату - у том случају ануитет остаје исти), или да по истеку застоја плати камату која се односи на период застоја (уз продужење рока отплате).

Кабинет гувернера