25/06/2020

Портал „Блиц Бизнис” – Питања у вези с продужењем мораторијума

Питања: Да ли је Народна банка Србије разматрала евентуално продужење мораторијума на кредите и да ли сматрате да би то била корисна мера? У Хрватској су поједине банке мораторијум продужиле с три на шест месеци.

Одговор: Мораторијум уведен прописом Народне банке Србије подразумева застој у отплати обавеза у трајању од 90 дана, што по правилу обухвата три месечне рате дужника. Конкретна мера, укључујући и њено трајање, пажљиво је одмерена са аспекта потенцијалних потешкоћа с којима се грађани и привреда могу суочити у измиривању својих обавеза, као и са аспекта потребе очувања финансијске стабилности. Уз низ других мера и активности предузетих од стране Народне банке Србије и Владе Републике Србије, оправдано се очекује да прописани застој у отплати обавеза на начин на који је прописан олакша последице кризе изазване вирусом.

Подсећамо и да су банке, у складу са Одлуком о привременим мерама за очување стабилности финансијског система, имале на располагању регулаторну могућност да, поред мораторијума као обавезне олакшице, понуде клијенту и друге олакшице у вези са отплатом обавеза, попут дужег трајања застоја.

Кабинет гувернера