25.06.2020.

Portal „Blic Biznis” – Pitanja u vezi s produženjem moratorijuma

Pitanja: Da li je Narodna banka Srbije razmatrala eventualno produženje moratorijuma na kredite i da li smatrate da bi to bila korisna mera? U Hrvatskoj su pojedine banke moratorijum produžile s tri na šest meseci.

Odgovor: Moratorijum uveden propisom Narodne banke Srbije podrazumeva zastoj u otplati obaveza u trajanju od 90 dana, što po pravilu obuhvata tri mesečne rate dužnika. Konkretna mera, uključujući i njeno trajanje, pažljivo je odmerena sa aspekta potencijalnih poteškoća s kojima se građani i privreda mogu suočiti u izmirivanju svojih obaveza, kao i sa aspekta potrebe očuvanja finansijske stabilnosti. Uz niz drugih mera i aktivnosti preduzetih od strane Narodne banke Srbije i Vlade Republike Srbije, opravdano se očekuje da propisani zastoj u otplati obaveza na način na koji je propisan olakša posledice krize izazvane virusom.

Podsećamo i da su banke, u skladu sa Odlukom o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, imale na raspolaganju regulatornu mogućnost da, pored moratorijuma kao obavezne olakšice, ponude klijentu i druge olakšice u vezi sa otplatom obaveza, poput dužeg trajanja zastoja.

Kabinet guvernera