20/06/2024

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима анкете из маја, коју је спровела агенција Нинамедија, инфлациона очекивања представника финансијског сектора за годину дана унапред износила су 3,9%, што је непромењено у односу на априлску анкету. Када је реч о резултатима јунске анкете агенције Блумберг, очекивања финансијског сектора за годину дана унапред наставила су да се крећу близу централне вредности циља и износила су 3,2%.

Очекивања привреде за годину дана унапред нису се мењала и трећи месец заредом налазе се на нивоу од 5,0%.

Средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора крећу се око централне вредности циља Народне банке Србије – инфлациона очекивања за две године унапред износе 3,2% (смањење са 3,3% у априлу), а за три године унапред 3,0% (непромењена у односу на април). Очекивана инфлација за две године унапред код привредника смањена је са 5,0% у априлу на 4,5% у мају и тако се након нешто више од две године поново вратила унутар граница циља Народне банке Србије. Очекивана инфлација за три године унапред на нивоу је од 4,0% (3,8% у априлу).

Резултати анкете о очекивањима финансијског сектора и привреде указују на то да оба сектора очекују додатно ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на интернет страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

Сектор за економска истраживања и статистику