12/06/2024

Стање девизних резерви Народне банке Србије и кретања на међубанкарском девизном тржишту у мају

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају маја 2024. године износиле су 25.157,1 милион евра, што је највиши ниво бруто девизних резерви крајем месеца откад се прате подаци на овај начин (од 2000. године). У односу на крај априла повећане су за 27,9 милиона евра.

Овај износ девизних резерви обезбеђује покривеност новчане масе M1 од 172,1 одсто и 6,7 месеци увоза робе и услуга, што је више него двоструко изнад стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (бруто девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, обавезе према Међународном монетарном фонду по основу аранжмана и другим основима) на крају маја такође су се нашле на највишем нивоу, посматрано крајем месеца, и износиле су 20.972,1 милион евра. У односу на крај априла повећане су за 50,5 милиона евра.

Највећи приливи у девизне резерве у мају остварени су по основу интервенција Народне банке Србије у износу од 130,0 милиона евра. Овај износ резултат је прилива девиза у износу од 100 милиона евра по основу куповине девиза обављене током последња два радна дана априла, а чије салдирање је реализовано почетком маја, као и куповине девиза током маја у износу од 30,0 милиона евра, док се куповина девиза закључена током последња два радна дана маја (75,0 милиона евра) ефектуира кроз повећање девизних резерви у јуну (уобичајено салдирање интервенција два радна дана након закључења трансакције).

Приливи су остварени и продајом девизних државних хартија од вредности на домаћем финансијском тржишту, управљањем девизним резервама, донацијама и другим основима у укупном износу од 189,4 милиона евра.

Наведени приливи су били више него довољни да надоместе одливе из девизних резерви реализоване нето раздужењем државе на име девизних кредита и других девизних обавеза у укупном износу од 259,4 милиона евра и другим основима у износу од 48,7 милиона евра.

На повећање девизних резерви утицао је и позитиван нето ефекат тржишних фактора у износу од 16,6 милиона евра, који је у највећој мери резултат раста цене злата за око 1,8%, док је у супротном смеру деловало слабљење долара према евру за око 1,1% на међународном тржишту.

***

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у мају износио је 501,6 милиона евра и био је за 335,5 милиона евра мањи него у претходном месецу. У првих пет месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 3.340,6 милиона евра.

У мају је вредност динара према евру готово непромењена, док је од почетка године динар номинално ојачао према евру за 0,1%.

Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у мају купила 105 милиона евра. Oд почетка 2024. године Народна банка Србије je нето купила 635 милиона евра ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру.

Кабинет гувернера