13/05/2024

Кретање инфлације у априлу

Према подацима Републичког завода за статистику, међугодишња инфлација у априлу остала је непромењена, на нивоу од 5,0%, док је базна инфлација (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета) наставила да успорава, спустивши се на ниво од 4,8% међугодишње. Кретање инфлације у априлу било је у складу с пројекцијама Народне банке Србије, будући да почетком пољопривредне сезоне цене воћа и поврћа привремено расту, при чему већ од маја очекујемо наставак опадајуће путање инфлације и њен повратак у границе циља.

Када је реч о месечној инфлацији, она је у априлу износила 0,7% и била је у највећој мери вођена растом цена производа и услуга у оквиру базне инфлације, нафтних деривата и непрерађене хране.

Цене производа и услуга у оквиру базне инфлације у априлу су порасле за 0,6% у односу на март и њихов раст је био готово равномерно распоређен између производа и услуга – највише су поскупели одећа и обућа, производи кућне хемије, као и поједине услуге (станарине, ресторани и хотели).

Цене енергената су на месечном нивоу у априлу порасле за 0,9%, што је у највећој мери било опредељено даљим растом цена нафтних деривата од 3,2%, док су цене чврстих горива, с друге стране, трећи месец заредом снижене. Међугодишње посматрано, раст цена енергената у априлу износио је 9,0%.

У оквиру цена хране, цене непрерађене хране у априлу у односу на март порасле су за 1,8%, вођене вишим ценама воћа, поврћа и меса, док су цене прерађене хране порасле за 0,3%. Посматрано на међугодишњем нивоу, раст цена хране укупно посматрано остао је непромењен у односу на март (2,9%), док су цене поврћа биле ниже за 3,4%.

Детаљније о факторима који су утицали на кретање инфлације и новим макроекономским пројекцијама Народне банке Србије биће речи на презентацији Извештаја о инфлацији, која ће се одржати 14. маја 2024. године.

Кабинет гувернера