02/02/2022

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић у интервјуу за Women's World Banking: „У Народној банци Србије жене јесу доминантне, али не због свог пола, већ због начина на који раде свој посао”

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић говорила је у интервјуу за  „Жене у светском банкарству“ (Women's World Banking), невладину организацију која се бави подстицањем финансијског укључивања жена и родне равноправности,  о кључним лидерским карактеристикама које треба да поседује онај ко жели да буде успешан на челу централне банке, о улози жене лидера у заговарању инклузивности радног места и борби за одржавање равнотеже између посла и приватног живота. Поред гувернера Народне банке Србије, о томе како је бити на челу централне банке говориле су и гувернери централних банака Малезије, Сан Марина и Сејшела.

„За мене функција гувернера није и никада неће бити фотеља. То је мој живот. Колеге гувернери ће разумети када кажем да се посао гувернера никад не завршава, као што финансијска тржишта никад не спавају. Ипак, време, једина драгоценост која је стварно наша, за мене је највредније и трудим се да га не трошим узалуд”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић у интервјуу.

Поред тога, она је истакла да су жене још увек недовољно укључене у одређене области и улоге у друштву, али да ипак освајају централно банкарство и због тога верује да долази време веће укључености жена у кључне функције у друштву, међу којима је свакако и руковођење централном банком.

На питање које лидерске карактеристике треба да поседује онај ко жели да буде успешан на челу централне банке, гувернер Јоргованка Табаковић нагласила је да је функцију гувернера прихватила као дужност да ради добре и корисне ствари за државу и за њене грађане. „Настојим да докажем да је могуће бити одговоран и праведан. Животни принципи оних који желе да учине добро морају бити – урадио сам, а не хтео сам. Резултати, а не изговори”, рекла је она.

У другом делу интервјуа, гувернер Јоргованка Табаковић потврдила је да се, када је у питању Народна банка Србије, не ради о испуњењу никаквих квота за промоцију жена на руководећим позицијама и да зна да је такав, уравнотежен и модеран приступ знатно допринео великом успеху који, као институција, Народна банка Србије данас бележи у испуњењу свог мандата.

„Верујем да је, када се доносе важне одлуке, важно да и мушкарци и жене буду за столом, јер се тако шире перспективе, диверсификују таленти и знања. Жене доносе и нове вештине у радно окружење, јер су усредсређене и на транспарентност и етику, а све то повећава поверење у доносиоце одлука и јача оквире за инклузивне економске политике.” Поред тога, гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да је заједнички рад једини начин да постигнемо резултате, уз динамичан и инклузиван раст.


На крају интервјуа, гувернер Јоргованка Табаковић нагласила је да снажно верује у то да на сваком месту треба да буде стручњак – човек са одговарајућим знањем. „Моји сарадници који воде организационе јединице банке стручњаци су са огромним искуством, без обзира на пол. Било да сте мушкарац или жена, посао је исти”, рекла је она, истакавши да у Народној банци Србије жене јесу доминантне, али не због свог пола, већ због начина на који раде свој посао.
 
Први део интервјуа: bit.ly/WWB_guverner
Други део интервјуа: bit.ly/Intervju2

Кабинет гувернера