26/01/2022

Прва бесконтактна трансакција DinaCard-UnionPay картицом

Народна банка Србије обавештава јавност да су, у оквиру сарадње Народне банке Србије с картичном шемом из Кине UnionPay International, која је успостављена на иницијативу гувернера Јоргованке Табаковић, издате прве картице DinaCard-UnionPay и извршена прва бесконтактна плаћања, односно прве бесконтактне трансакције на продајном месту картицом DinaCard-UnionPay у прихватној мрежи DinaCard.

Наведена бесконтактна плаћања реализована су у оквиру пилот-продукције коју заједно спроводе Народна банка Србије, UnionPay International и Банка „Поштанска штедионица”, а која подразумева издавање ограниченог броја картица с функцијом бесконтактног плаћања и реализацију трансакција плаћања и подизања готовине.

Реализацију пројекта подржала је и АИК банка, као прва банка прихватилац која је омогућила трансакције картицама DinaCard-UnionPay на својој прихватној мрежи, односно својим ПОС терминалима и АТМ уређајима, као и компаније-процесори који пружају услуге наведеним банкама.

На овај начин корисници Дина картица до краја ове године имаће на располагању технологију бесконтактног плаћања, као и могућност да наведеном картицом плаћају и подижу готовину у иностранству, у преко 180 земаља и регија широм света, док ће у Републици Србији корисници моћи да плаћају и подижу готовину на свим продајним местима и банкоматима, као и другим Дина картицама. Наведено унапређење, уз најниже трошкове за обраду тих трансакција за све учеснике, омогућиће да Дина картица и даље остане први избор и трговаца, и корисника картица.

Банка „Поштанска штедионица” је прва банка која је издала картицу DinaCard-UnionPаy, а остале банке веома су заинтересоване за издавање ове картице. Да би све банке издаваоци почеле масовно да издају наведене картице, неопходно је да прихватна мрежа (мрежа ПОС терминала и АТМ уређаја) на територији Републике Србије буде оспособљена за њено прихватање, а активности на том плану, које су с обзиром на величину ове мреже веома опсежне и сложене, такође су у току. Очекује се да ће до краја текуће године банке издаваоци кренути с масовним издавањем заједничке картице DinaCard-UnionPay.

Народна банка Србије ће наставити да спроводи активности усмерене на унапређење функционалности националне Дина картице за добробит свих корисника Дина картица, трговаца и тржишта у целини.

Сектор за платни систем