20/06/2020

Политика – у вези с PayPal-ом

Питања: Раније су корисници свој PayPal налог повезивали с девизним рачуном у појединим банкама. Новац би са ове платформе без икакве промене, у истом износу, пребацивали на свој девизни рачун. PayPal је при том наплаћивао само fee, односно провизију на трансакцију која износи фиксно 4 е или долара без обзира на износ новца. Од недавно приликом трансакције PayPal обавештава корисника да је пребацио новац у динарима. Новац се после пребацује, а уколико клијент жели да добије девизе банка опет конвертује тај износ по свом курсу. Курс PayPal -а је врло неповољан, на крају то резултира провизијама које плаћају кијенти. Да ли сте упознати са овим променама и да ли су ови послови у надлежности НБС. Такође нас интересује шта саветујете корисницима у овом случају и какав статус има PayPal у Србији (мислим на који начин послује).
 
Одговор: У вези с вашим питањима која се тичу недавно измењене праксе PayPal-a која се огледа у обавезној конверзији износа страних валута у динаре при повлачењу новчаних средстава/електронског новца српских клијената PayPal-a на њихове рачуне у Републици Србији, конкретније ваших питања да ли је „НБС упозната с овом праксом, шта саветује корисницима и какав статус има PayPal у Србији“, обавештавамо вас о следећем:

Народној банци Србије су се и у протеклим месецима обраћали корисници услуга PayPal-a и поједини портали у вези с наведеном праксом и НБС је с тим у вези давала одговарајуће одговоре и обавештавала јавност. Један од одговора можете пронаћи и на интернет адреси: https://www.nbs.rs/internet/latinica/scripts/showContent.html?id=15523&konverzija=yes.

Истичемо да не постоји нити један пропис Републике Србије који би условио наведену измену у пословној политици PayPal-a (од 2015, од када је PayPal омогућио српским резидентима опцију пријема новца, није се променио ниједан релевантан пропис), нити НБС с PayPal-oм има потписан било какав уговор који би утицао на ово или било које друго питање које се тиче пружања услуга PayPal-a нашим грађанима и привреди. Посебно напомињемо да НБС од почетка увођења опције пријема новчаних средстава никада није видела сметње да се новац повлачи у девизама на рачун код домаће банке, без непотребних и неповољних трошкова конверзије у динаре.

НБС нема никаква надзорна овлашћења над пословањем PayPal-a који представља страну институцију електронског новца чије је седиште у Сингапуру, нити законски основ да према PayPal предузима мере прописане Законом о платним услугама. Према Закону о девизном пословању грађанима и компанијама је омогућено да обављају трансакције преко страних институција електронског новца, али надлежни органи у Републици Србији не могу вршити контролу пословања PayPal-a јер се његово комерцијално присуство не налази у Републици Србији. Другим речима, НБС не располаже никаквим механизмима којима може утицати на промену пословне политике PayPal-a у односу на српске резиденте будући да PayPal нема лиценцу НБС као пружалац платних услуга.

Међутим, и поред тога што НБС не располаже законским могућностима да утиче на пословање PayPal-a с резидентима Републике Србије, истичемо да је као одговорна институција према грађанима, НБС већ ступила у контакт с представницима PayPal-a како би се добиле информације и објашњење о увођењу нове праксе, и с тим у вези смо информисани да је ова пракса последица одређених промена у PayPal-у и да нема никакве везе с прописима у Републици Србији. Услед тога, а до евентуалне промене у конкретној пословној политици PayPal-a, корисницима услуга PayPal-a остаје да буду упорни и да се обраћају овој институцији са захтевом да се у сваком појединачном случају изврше потребне измене како не би долазило до непотребних и нежељених конверзија валута, тј. додатних трошкова повезаних с тим конверзијама.

Кабинет гувернера