08/08/2024

Референтна каматна стопа задржана на непромењеном нивоу

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 6,0%. На непромењеним нивоима задржане су и каматне стопе на депозитне (4,75%) и кредитне олакшице (7,25%).

Приликом доношења одлуке да задржи референтну каматну стопу на непромењеном нивоу, Извршни одбор је истакао да је референтна каматна стопа на претходна два састанка смањена за укупно 50 базних поена и да је потребно сагледати ефекте донетих мера, као и да је, и поред повратка инфлације у границе циља, и даље неопходна опрезност монетарне политике Народне банке Србије.

Извршни одбор је истакао да опрезност монетарне политике Народне банке Србије налажу кретања у међународном окружењу, пре свега и даље повећани геополитички ризици и њихов утицај на светске цене енергената и других примарних производа. На изражене варијације у процени различитих институција у погледу кретања светске цене нафте, поред присутне међународне неизвесности, утичу и бројни други фактори на страни понуде и тражње, а пре свега променљиви изгледи за раст кинеске економије. У извесној мери опрезност у доношењу одлука о монетарној политици захтевају и изгледи за глобалну инфлацију у наредном периоду, који указују на то да ће њено успоравање бити постепеније него што се претходно очекивало, а у складу с тим спорији ће бити и темпо ублажавања монетарних политика водећих централних банака. Такође, опрезност је потребна због неизвесног утицаја временских прилика на карактер овогодишње и глобалне и домаће пољопривредне сезоне.

У складу са очекивањима Извршног одбора, међугодишња инфлација се у мају вратила у границе циља, након чега је у јуну додатно успорила на 3,8%. Успоравању инфлације претходних месеци доприносиле су све компоненте инфлације. Извршни одбор очекује да ће инфлација наставити да се креће у границама циљаног распона (3 ± 1,5%) у целом хоризонту пројекције. Према августовској централној пројекцији, након привременог раста у јулу, инфлација би требало да успори и да се током наредне године приближи централној вредности циља од 3%. На привремени раст инфлације у јулу у највећој мери ће утицати серија једнократних поскупљења појединих прехрамбених производа, на шта се одражава раст цена ових производа на светском тржишту или сировина у њиховој производњи, као и појединих услуга које припадају категорији регулисаних цена. Поновном смањењу инфлације након јула допринеће и даље рестриктивни монетарни услови, нижа увозна инфлација, као и очекивани пад светске цене нафте у складу с фјучерсима. Поред тога, допринос ће дати пад инфлационих очекивања, који указује и на висок кредибилитет монетарне политике Народне банке Србије.

Према првој процени Републичког завода за статистику, економска активност је и у другом тромесечју забележила већи међугодишњи раст него што смо очекивали у мајској пројекцији – тај раст је износио 4,2%. Позитивна кретања у реалном сектору очекују се и у наставку године, вођена растом домаће тражње. Већој приватној потрошњи требало би да допринесе раст реалних доходака по основу виших зарада и пензија и смањење инфлације, а расту инвестиција у основна средства повећана профитабилност привреде из претходних година, висок прилив страних директних инвестиција и капитална издвајања државе, пре свега за потребе улагања у саобраћајну инфраструктуру. Према оцени Извршног одбора, иако ће домаћа тражња водити раст и у наредном периоду, не очекује се да ће она знатније утицати на инфлацију.

Извршни одбор Народне банке Србије ће наставити да прати и анализира трендове на домаћем и међународном тржишту и да одлуке о будућој монетарној политици доноси у зависности од података који буду пристизали, изгледа у кретању инфлације и њених кључних фактора, као и процене ефеката донетих мера монетарне политике. Истовремено, приликом доношења одлука Извршни одбор ће водити рачуна да се обезбеди очување финансијске стабилности и повољних изгледа привредног раста.

На данашњој седници Извршни одбор је усвојио августовски Извештај о инфлацији с новим макроекономским пројекцијама, које ће детаљније бити представљене јавности на конференцији за новинаре 14. августа, када ће бити додатно образложене и донете одлуке монетарне политике.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 12. септембра 2024. године.    

Кабинет гувернера