12/07/2024

Кретање инфлације у јуну

Према подацима Републичког завода за статистику, међугодишња инфлација је у јуну успорила на 3,8%, чиме се налази на путањи која је у складу с пројекцијама Народне банке Србије. Опадању инфлације највише су допринеле цене хране и нафтних деривата.

На месечном нивоу, инфлација је у јуну износила 0,1%, што је њен најнижи месечни ниво у 2024. години, уз различита кретања основних компонената потрошачких цена (базне инфлације, цена хране и цена енергената).

У оквиру цена хране, цене прерађене хране су порасле за 0,4%, што је приближно месечним остварењима од почетка ове године, али је тај раст неутралисан нижим ценама свежег поврћа и меса. И на месечном и на међугодишњем нивоу, допринос цена хране укупној инфлацији био је у јуну неутралан.

Под утицајем појефтињења нафтних деривата (–2,6%), цене енергената су, први пут ове године, на месечном нивоу снижене, за 1,0%. Међугодишње посматрано, раст цена енергената у јуну је износио 6,2%.

Цене у оквиру базне инфлације биле су више за 0,5% месечно, пре свега због сезонски уобичајеног раста цена туристичких пакет-аранжмана, као и цена угоститељских услуга и станарина. На међугодишњем нивоу, базна инфлација у јуну је износила 5,1%, што је ниво око кога се креће последњих неколико месеци.

Према процени Народне банке Србије, међугодишња инфлација ће и у наредном периоду наставити кретање у границама циља (3,0 ± 1,5%).

Кабинет гувернера