21/06/2024

Број трансакција и вредност инстант плаћања у порасту

Прво тромесечје 2024. године обележио је значајан раст броја реализованих плаћања у IPS НБС систему од 30% у односу на исти период претходне године. То значи да је то тромесечје са највећим бројем извршених инстант плаћања од увођења система у октобру 2018. године. Током првог тромесечја 2024. године извршено је 19,6 милиона плаћања вредности 210,4 милијарде динара, док је просечан дневни број извршених плаћања износио 214.860 - преко 47 хиљада више него у истом тромесечју 2023. године. Забележен је и нови дневни рекорд броја плаћања који је постављен 14. фебруара када је реализовано 382.002 плаћања1.

За услугу једноставног и брзог слања новца коришћењем само броја мобилног телефона у оквиру услуге „Prenesi” на крају првог тромесечја 2024. године регистровано је преко пола милиона корисника. Већи број корисника одговара и повећању броја трансакција преноса чији је број дуплиран у односу на прво тромесечје 2023. године. Регистрација за услугу је врло једноставна и брзо се обавља у оквиру саме апликације мобилног банкарства. Више информација о начину регистрације и другим предностима доступно је у рубрици Народне банке Србије Корисно је да знате – Услуга „Prenesi“.

Поред тога, грађанима је доступна могућност инстант плаћања такси и накнада за услуге које пружају МУП и Пореска управа путем портала еУправе – еПлати, скенирањем НБС IPS QR кôда који се приказује на јединственој уплатници креираној путем овог портала (више информација о овој вести доступно је на следећем линку).

Услуге које су омогућене у IPS НБС платном систему, поред основне могућности слања инстант трансфера одобрења било ком примаоцу са текућим рачуном у банци, односе се на плаћања:

  • Рачуна за месечне обавезе према пружаоцима комуналних и других услуга скенирањем јединственог NBS IPS QR кôда одштампаног на рачуну/фактури;
  • На физичким и интернет продајним местима путем метода „IPS Skeniraj” и „IPS Pokaži“;
  • Методом плаћања „IPS Skeniraj” на интернет продајном месту, којим се путем deep link технологије плаћање извршава у неколико кликова2;
  • Коришћењем услуге „Prenesi” – одређеном ознаком примаоца средстава тј. бројем мобилног телефона3;
  • На сајту Народне банке Србије доступни су и сервиси Генератор и Валидатор којима је омогућено генерисање NBS IPS QR кôда (техничка припрема), као и валидација већ припремљеног NBS IPS QR кôда (техничка провера).

Подсећамо грађане и на то да се о инстант плаћању и његовим предностима као најсавременијем и најбржем облику плаћања тачно и правовремено могу информисати путем интернет презентације – IPS (Инстант плаћања Србије), на страници https://ips.nbs.rs/.

Графички преглед података у вези с пружањем платних услуга и издавањем електронског новца за прво тромесечје 2024. године доступан је на интернет презентацији Народне банке Србије у делу за статистику платног система.


[1] Наведени рекорд је поново оборен 15. маја када је реализовано 432.875 инстант плаћања.
[2] Закључно са мартом ове године, услуге путем технологије deep link омогућило је петнаест банака.
[3] У тренутку објављивања саопштења једанаест банака пружа услугу „Prenesi”. Банке које пружају ову услугу могу се пронаћи на линку.

Сектор за платни систем