06/06/2024

Банка Поштанска штедионица омогућила корисницима извршавање трансакција путем Међународног и Међубанкарског клиринг система у девизама Народне банке Србије

На основу одобрења Народне банке Србије, Банка Поштанска штедионица 6. јуна укључила се у Међународни и Међубанкарски клиринг систем у девизама Народне банке Србије, чиме је својим клијентима омогућила бржу и јефтинију реализацију девизних трансакција према учесницима у наведеним системима.

Народна банка Србије је оператор Међународног и Међубанкарског клиринг система у девизама (више информација о овим системима), који учесницима омогућавају реализацију трансакција у девизама за своје клијенте – становништво и привреду истог дана у којем је трансакција иницирана, уз минималне трошкове.

Тренутно, у Међународном и Међубанкарском клиринг систему у девизама, поред Народне банке Србије, учествује 13 банака са седиштем у Републици Србији, седам банака из Босне и Херцеговине и једна банка из Црне Горе, на основу Споразума о клирингу међубанкарских и међународних плаћања, закљученог између Народне банке Србије, Централне банке Босне и Херцеговине и Централне банке Црне Горе.

Кабинет гувернера