25/05/2024

Преминуо члан Савета гувернера Народне банке Србије Миладин Ковачевић

Члан Савета гувернера Народне банке Србије, истакнути економиста и директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић изненада је преминуо данас у Београду у 71. години.

Ковачевић је био члан Савета гувернера од новембра 2012. године непрекидно у три мандата. Остаће упамћен по свом истакнутом јавном деловању на пољу економске анализе и статистике.

Миладин Ковачевић рођен је 1952. у Гацку (БиХ). Дипломирао је на Природно-математичком факултету у Београду – Одсек за математику, општи смер и математичке структуре – 1976. године. Магистрирао је на Економском факултету у Загребу 1978. Докторску дисертацију је одбранио 1984. на Економском факултету у Београду.

Радио је у Институту за статистику Савезног завода за статистику (СЗС) у бившој Југославији од 1977. до 1986. Руководио је припремама и спровођењем пописа становништва (1991), од 1986. до 1991, као помоћник директора СЗС. У 1993. години постављен је за директора Института за националне рачуне, стандарде, регистре и статистичку анализу (ранијег Института за статистику) при СЗС. Као директор Института пред крај 1993. и на почетку 1994. године био је ангажован на пословима припреме економске политике и одговарајућег програма монетарне реконструкције и економске стабилизације при некадашњој савезној влади, чиме је уведен на  подручје макроекономских рачуна.

Главни је коаутор уџбеника „Теорија узорка и планирање експеримената” за одговарајући предмет на редовним студијама Економског факултета у Београду, који је штампан и прихваћен 1991. године. Године 1995. изабран је за ванредног професора на Економском факултету за предмет Теорија узорка и планирање експеримената. Године 2001, на предлог Економског факултета, изабран је за научног саветника Министарства за науку Републике Србије. Био је, такође, ангажован (1991) у Комисији за стицање доктората од стране Економског факултета у Загребу.

У 1994. години започео је сарадњу са Економским институтом и Институтом економских наука у Београду. Ангажован је на подручју макроекономских анализа и методологије макроекономских анализа и истраживања економских кретања и економских политика (члан је редакције, аналитичар и аутор прилога у месечном часопису „Макроекономске анализе и трендови”– МАТ Економског института). Већ неколико година основна преокупација су му структурне реформе у јавном сектору.

У 2003. години постављен је за заменика директора Републичког завода за статистику Србије са задатком усклађивања и унапређења статистичког система, а од 2015. године био је на челу Републичког завода за статистику. Од 2001. ангажован је на сарадњи с Канцеларијом и мисијама Међународног монетарног фонда. У једном мандату (од маја 2004. године) био је члан Савета Народне банке Србије. Члан је Међународног статистичког института (ISI) и Научног друштва економиста Србије (НДЕ).

У неакадемској сфери основна преокупација су му међународне привредне арбитраже. У октобру 2010. године постављен је на функцију председника Управног одбора Фонда пензијско-инвалидског осигурања, коју је обављао до краја те године.

Добио је захвалницу некадашњег СЗС 1984. године за само пет година радног стажа у овој стручној установи, као најзначајније признање те установе за допринос развоју статистичког система у бившој Југославији. У 2011. години, поводом обележавања 138 година изучавања математике код нас, добио је највише признање (захвалницу) Математичког факултета у Београду за допринос његовом развоју.

Кабинет гувернера