10/08/2022

Стање девизних резерви и кретања на међубанкарском девизном тржишту у јулу

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају јула износиле су 15.022,8 милиона евра и биле су за 247,1 милион евра више него на крају претходног месеца. Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе M1 од 137 одсто и готово пет месеци увоза робе и услуга, што је скоро двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају јула износиле су 12.334,3 милиона евра и биле су за 427,2 милиона евра више него на крају претходног месеца.
Повећање девизних резерви првенствено је резултат активности Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту (нето прилив по основу куповине девиза и своп трансакција у износу од 367,0 милиона евра). На повећање девизних резерви у јулу додатно су утицали управљање девизним резервама, донације и приливи по другим основима (укупно у нето износу 94,8 милиона евра),

Наведени приливи били су више него довољни да покрију одливе по основу девизне обавезне резерве банака услед уобичајених активности банака (164,7 милиона евра), доспелих девизних државних хартија од вредности на домаћем финансијском тржишту (76,7 милиона евра), као и нето раздужења државе по основу кредита и по другим основима (укупно 60,8 милиона евра).

Ефекат тржишних фактора у јулу био је позитиван у нето износу од 87,5 милиона евра, превасходно по основу наставка јачања америчког долара према евру на међународном тржишту (долар је у јулу ојачао за 2,5 одсто према евру).
Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јулу износио је 1.064,3 милиона евра и био је за 148,3 милиона евра већи него у претходном месецу. У првих седам месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је 5.351,6 милиона евра.

Вредност динара према евру у јулу готово је непромењена, док је од почетка године динар номинално ојачао према евру за 0,2 одсто. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у јулу нето купила 435 милиона евра, док је од почетка године нето продала 1.355 милиона евра, ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру.

Кабинет гувернера