04/07/2022

Гувернер Јоргованка Табаковић састала се с генералним директором Међународног монетарног фонда госпођом Кристалином Георгијевом

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић састала се у недељу, 3. јула, с генералним директором Међународног монетарног фонда госпођом Кристалином Георгијевом. Гувернер Јоргованка Табаковић састала се и с министром финансија Швајцарске и чланом швајцарског Савезног већа господином Улијем Маурером, као и с гувернером Швајцарске народне банке господином Томасом Јорданом. Током састанака разговарали су о комплексним актуелним условима и неопходности сарадње. Састанци су одржани у Швајцарској, у оквиру обележавања 30 година Конституенце Швајцарске у Међународном монетарном фонду.

Гувернер Јоргованка Табаковић информисала је госпођу Георгијеву о снажном напретку који је Србија забележила у претходних десет година, током којих је постигла и очувала макроекономску стабилност. Подсетила је и да убедљива победа председника Србије господина Александра Вучића на овогодишњим априлским изборима, као и већинска подршка народа политици Српске напредне странке, значи и наставак потврђено добрих политика за напредак Србије и очување предвидивости пословног амбијента. „Данас је Србија препознатљива по стабилности, економској, финансијској – стабилном курсу динара према евру, а овај стуб стабилности очували смо током свих светских криза у претходних десет година, а није их било мало. Србија је данас препознатљива и по великим улагањима у инфраструктуру, уз капиталне инвестиције, које премашују 7% бруто домаћег производа. Све то, уз укупну стабилност, допринело је томе да око 60% страних директних инвестиција на Западном Балкану буде усмерено у Србију”, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Разговор је вођен и о актуелним глобалним условима које карактерише раст светских цена нафте и хране, о адекватним одговорима политика на актуелне изазове и перспективама раста и развоја. Гувернер Јоргованка Табаковић је говорила о брзој реакцији носилаца политика у Србији како би се обезбедила сигурна понуда енергената, помогло привреди да боље послује у актуелним условима и како би се ублажио пренос високих глобалних цена примарних производа на домаће тржиште.

Гувернер Јоргованка Табаковић је нагласила да је и Међународни монетарни фонд, доносећи одлуку о успешном завршетку другог разматрања договореног економског програма Србије, оценио да Србија има добар систем за управљање у кризним ситуацијама, а средњорочни изгледи раста остају повољни захваљујући посвећености власти структурним реформама.

Госпођа Кристалина Георгијева је нагласила да је Србија заслужила поштовање, посебно ако се имају у виду добре макроекономске основе које су креиране у претходном периоду. Нарочито је истакла вољу и снагу да се донесу непопуларне, али неопходне мере које су допринеле стабилизацији јавних финансија, а затим и динамичном расту, по којем је Србија препозната. Она је похвалила и раст који је Србија забележила прошле године, као и укупан пројектовани средњорочни макроекономски оквир за Србију. Госпођа Георгијева се осврнула и на неопходност превентивног деловања носилаца политика у свим земљама, као и на чињеницу да су услови у којима централне банке доносе одлуке изузетно изазовни.

Током састанака је посебно наглашена и економска сарадња између Републике Србије и Швајцарске, уз чињеницу да швајцарске фирме у Србији данас запошљавају више од 12.000 радника и да су стране директне инвестиције из Швајцарске премашиле 2 милијарде евра.

Кабинет гувернера