04/09/2021

Обраћање гувернера Народне банке Србије на свечаном отварању Кинеског форума за финансијску технологију

Уважени домаћини, поштовани учесници Кинеског форума за финансијску тeхнологију,

Задовољство ми је што и ове године могу да вас поздравим у своје име и у име Народне банке Србије. Велика је одговорност данас говорити на тему „Ново доба, нове финансије, нове технологије”, јер Кина трасира глобални пут развоја на том пољу. Ипак, Србија је доказ да Кина није лидер само у области нових технологија већ и у дељењу искустава и знања, и у помоћи и подстицању других народа да се развијају и напредују. Кина је током пандемије потврдила снагу нашег пријатељства и на кључном плану – а то је здравље људи, јер је у Србију највећи број вакцина стигао управо из Кине. Пре два века Шопенхауер је рекао: „Здравље није све, али без здравља, све је ништа.” Без људи нема ни напретка, ни нових технологија.

Драге колеге,

Пре две деценије плаћали смо кованим новцем и новчаницама, а плаћање картицама било је велико технолошко достигнуће. Данас су мобилне апликације и електронски сервиси реалност и нова нормалност у великом броју земаља, међу којима је и Србија. У Србији смо нашу финансијску инфраструктуру пре три године знатно унапредили и успостављањем једног од најсавременијих система за инстант плаћања – IPS НБС система. Захваљујући бројним функционалностима које смо обезбедили, наши грађани и привреда данас масовно користе наш систем за брзо, лако и сигурно плаћање, што нам је потврда да смо новом технологијом убрзали долазак новог доба. Потврду тога дају и подаци да је током последњих девет година у Србији снажно порастао број платних трансакција извршених електронским банкарством, готово 100%, док је број платних трансакција извршених мобилним банкарством већи за чак 81 пут.

Међу првима у Европи уредили смо процес видео-идентификације корисника финансијских услуга, односно препознавања лица уз помоћ вештачке интелигенције. Успоставили смо сарадњу и с неколико домаћих ИТ компанија како бисмо тестирали потенцијал за примену блокчејн технологије за потребе централне банке, а већ сада у појединим сегментима нашег пословања користимо машинско учење. Донетим Законом о дигиталној имовини први пут у Србији детаљно је уређена ова област. Пратећи технолошка решења која користе блокчејн, на основу којег се тргује криптовалутама, међу првима смо уредили начине и услове под којима се може трговати криптовалутама.

У Србији се све више сервиса које нуде банке и осигуравајућа друштва заснива на технологији Big data, а расте и употреба cloud computing-a. Ове технологије уводе друштво у наредну лествицу услуга кроз унапређење пословних процеса, смањење ризика и већу ефикасност пословања. Оне помажу и развој нових финансијских производа, за ново доба. Подижу и мостове који спајају обале финансијске и економске инклузије.

Драги пријатељи,

За нас нема дилеме да нове технологије свој пуни потенцијал могу да остваре само ако се њима могу повезати људи с различитих континената, из различитих култура, различитог друштвеног статуса. Цитираћу и нашег Николу Теслу, једног од највећих српских и светских научника, који је дао велики допринос технолошком напретку модерне цивилизације: „Сви смо ми једно. Људи су међусобно повезани невидљивим силама.”

Свако ко рачуна на деценије и векове, зна да напретка не може бити ако нисмо отворени да градимо будућност са онима који раде на добробит људске цивилизације, која не може да се развија ако не сарађује. И ново доба и нове финансије захтевају још јачу сарадњу између земаља и народа, а ништа не повезује земље и народе као заједнички интереси. Република Србија се определила за продубљивање односа с нашим доказаним пријатељима, што Народна Република Кина јесте. Иако смо две земље које су географски удаљене хиљадама километара, то нас није удаљило, јер делимо исте вредности и циљ – а то је добробит наших народа. Због тога и не чуди што економска сарадња између наших земаља има узлазни тренд, јер је подупире и пријатељство између српског председника Александра Вучића и кинеског председника Си Ђинпинга. Доказ тога јесте и чињеница да је у просеку чак 13,7% укупних прилива директних инвестиција у Србију у периоду од 2016. до марта ове године дошло из Кине.

На челу сам Народне банке Србије десету годину и у управо у том периоду стратешки смо радили и на развоју кинеско-српске монетарне и финансијске сарадње. Потписали смо бројне споразуме и уговоре о сарадњи с Народном банком Кине и надлежним регулаторним телима, а на нашем девизном тржишту може се трговати кинеским јуаном. У региону Западног Балкана Bank of China изабрала је Србију за свој центар и управо из Србије својим активностима прати пословање кинеских компанија.

С Народном Републиком Кином интензивно и успешно сарађујемо на заједничкој China UnionPay – DinaCard платној картици. Национални картични системи имају неспоран значај за економију сваке државе кроз ниже накнаде и аутономност домаћих система, која грађанима гарантује сигурност у располагању средствима на њиховим рачунима. За нас је сарадња са системом UnionPay од изузетног значаја, јер се захваљујући њој нашем националном DinaCard картичном систему омогућава интернационална функционалност, која представља основну предност глобалних картичних система.

Поштоване колеге и драги пријатељи,

Ново доба захтева нове технологије, што значи и нове идеје. Праве идеје креирају људи, за људе и за добробит човечанства. Виктор Иго је у 19. веку рекао: „Оно што води и вуче свет нису локомотиве, него идеје.” Верујем да су на вашем форуму присутни људи који имају снагу и знање да својим идејама мењају свет, уводећи га у ново доба које нуди лакше и брже финансијске услуге, којима се штеди време, али никада не запоставља сигурност услуга.

На крају, закључила бих својим уверењем, које увек истичем на форумима о новим технологијама: „Технологије треба да служе људима и зато – људи и технологије, а не људи или технологије.” Стара је кинеска мудрост да онај ко рачуна на векове – гради људе.

Желим вам успешан Форум и пуно здравља.

Др Јоргованка Табаковић, гувернер