14/12/2020

Национална банка Швајцарске повлачи из оптицаја новчанице осме серије швајцарског франка

Национална банка Швајцарске је у мају 2020. године, на свом званичном сајту, најавила да ће у првој половини 2021. године повући из оптицаја новчанице осме серије швајцарског франка (серија пуштена у оптицај у периоду 1995–1998), при чему ће тачан датум повлачења најавити два месеца раније.

Препоручујемо да се новчанице осме серије швајцарског франка положе код банака на девизну штедњу, продају за динаре, конвертују у другу валуту (евро, амерички долар итд.) или замене за оптицајне новчанице швајцарског франка (девета серија новчаница швајцарског франка пуштена у оптицај у периоду 2016–2019), и то што скорије, јер ће банке и овлашћени мењачи престати с њиховим откупом као оптицајних новчаница и пре него што оне заиста постану ваноптицајне. Банке и овлашћени мењачи поступају на овај начин јер је и њима потребно време да изврше продају новчаница које постају ваноптицајне иностраним банкама, и то пре но што постану ваноптицајне.

Након што престану да буду законско средство плаћања, ове новчанице моћи ће да се замене, без временског ограничења (до другачије одлуке), на шалтерима Националне банке Швајцарске у Берну и Цириху или путем слања поштом тој банци.
Разлог повлачења из оптицаја осме серије новчаница швајцарског франка јесте унапређење заштитних елемената новчаница реализовано у деветој серији, чиме се новчанице ефикасније штите од фалсификовања.

Напомињемо да се код Националне банке Швајцарске на исти начин може заменити и шеста серија, која је повучена из оптицаја 1. маја 2000. године, док је седма серија резервна и никада није пуштена у оптицај.

За детаљне информације посетити сајт Националне банке Швајцарске.

Апоенска структура и изглед новчаница осме серије швајцарског франка

Апоен 1000

Апоен 200

Апоен 100

 

Апоен 50

 

Апоен 20

 

Апоен 10

Кабинет гувернера