05/12/2018

Претраживач листе означених лица према којима се примењују санкције Уједињених нација

Управа за спречавање прања новца, у сарадњи са Институтом „Михајло Пупин – рачунарски системи”, развила је претраживач који се односи на листе лица према којима се примењују санкције Уједињених нација, тј. на „означена лица”. Претраживач омогућава свим заинтересованим физичким и правним лицима да брзо и једноставно провере да ли имају контакте односно пословну сарадњу с поменутом категоријом лица како би благовремено применили мере и радње прописане Законом о ограничавању располагања имовином у циљу спречавања тероризма и ширења оружја за масовно уништење („Службени гласник РС”, бр. 41/2018).

Развијањем наведеног информатичког софтвера омогућено је директно претраживање листа означених лица Савета безбедности Уједињених нација које се односе на Резолуцију 1267 (1999), 1989 (2011) и 2253 (2015) у вези с ИСИЛ-ом, Ал Каидом и повезаним физичким лицима, групама лица, привредним и другим субјектима, Резолуцију 1718 (2006) и резолуцијама наследницама у вези с ДНР Корејом, као и Резолуцију 1988 (2011) у вези с Талибанима и повезаним физичким лицима, групама лица, привредним и другим субјектима.

Истичемо да је развој поменутог претраживача само једна од мера које је Управа за спречавање прања новца предузела ради лакше примене Закона о ограничавању располагања имовином у циљу спречавања тероризма и ширења оружја за масовно уништење, при чему ће и у наредном периоду наставити интензивну сарадњу с другим учесницима у систему ради даљег унапређења примене циљаних финансијских санкција у Републици Србији.

Центар за посебну контролу - АМЛ