17.12.2020.

Обраћање гувернера на 17. по реду Кинеском међународном финансијском форуму у Шангају на тему „Финансијске услуге у доба дигиталне економије

Уважени домаћини, поштовани учесници 17. Кинеског међународног финансијског форума,

задовољство ми је што имам прилику да вас, макар и у овом виртуелном формату, поздравим у своје име и у име Народне банке Србије. Тема овогодишњег форума сама се наметнула.

Пред вама причати о финансијским услугама у ери дигиталне економије није лако јер сте ви лидери у томе.

Али није ни тешко, јер сте ви она врста лидера који помажу и подстичу и остале да напредују у тој области.

Ви сте лидери који деле своје искуства и знање са осталима. Србија је доказ за то.

Права је прилика да поновим безвремени савет српске песникиње Десанке Максимовић младима:  САЧУВАЈТЕ ЗДРАВЉЕ, СТИЧИТЕ ЗНАЊЕ  И БУДИТЕ РОДОЉУБИ.

Живимо у време када је информација потиснула знање, а знање је бацило у сенку мудрост. А мудрост је вечита. Попут старе кинеске мудрости да онај ко рачуна на векове гради људе.

Зато пре свега желим да кажем да технологије морају да служе људима, а не људи њима.

Иновације чине живот лакшим и сигурнијим. Штеде време као наш највреднији ресурс. И зато су оне инструменти за постизање циљева, а не циљ по себи. Грађани Кине то одлично знају, јер сте ви у томе у самом светском врху. Знате и да сама технологија не може да реши велике економске изазове: не може да одреди приоритете, да доноси одлуке о потрошњи, о инвестицијама. О томе ће увек одлучивати људи. Зато технологије морају да служе људима, а не обрнуто. На том и сваком другом путу морамо да сарађујемо. Србија жели да гради будућност са онима који гледају и виде далеко – с доказаним пријатељима који стварају будућност на добробит људске цивилизације, која једино може да опстане и напредује ако сарађује.

Драги пријатељи,

Брже, лакше и јефтиније финансијске услуге у самом су врху приоритета за Народну банку Србије. У центру, на крају и на почетку – јесте човек и његово добро у XXI веку.

Делујући управо тако – проактивно, пре више од две године Народна банка Србије је развила национални систем за инстант плаћања – наш IPS НБС систем. Од октобра 2018. године наши грађани и наши привредници имају модеран платни систем, који је ту за њих непрекидно, 24 сата, и који им даје могућност преноса новчаних средстава за једну секунду. Наш IPS НБС систем један је од првих система инстант плаћања у свету – увели смо га месец дана пре него што је Европска централна банка увела свој систем. И плаћање рачуна било ког већег пружаоца услуга у неколико секунди – само скенирањем НБС IPS QR, такође је нешто што Србију издваја у овом делу Европе.

У Србији смо интензивно радили и на закону којим се уређује издавање, секундарно трговање и пружање услуга у вези с дигиталном имовином. Платформе за трговање виртуелним валутама и њихова замена за новац заживеће у Србији, али ће сигурност остати наш приоритет. Пружаоци тих услуга биће пажљиво лиценцирани и подједнако пажљиво надзирани.

Док развијамо услуге, ниједног момента не запостављамо безбедност платне инфраструктуре. Све најуспешније земље света имају своје националне картице, јер тако штеде не користећи скупе међународне брендове и обезбеђују независност сопствене платне инфраструктуре. И ту се Србија издваја, ми негујемо нашу српску Дина картицу. Назвали смо је симболично Дина – по нашој националној валути – динару, чија је релативна стабилност окосница укупне макроекономске стабилности у Србији. Оно што је језик за један народ, то је национална платна картица за домаћи финансијски систем и због тога је наша обавеза да бирамо с ким ћемо сарађивати на њеном јачању. Ми смо изабрали највећи картични систем на свету – China UnionPay. Лично сам имала задовољство да договарам детаље наше сарадње и да, као круну договора, потпишем уговор о нашој сарадњи. UnionPay картица се већ прихвата у Србији на банкоматима банака, а наш циљ је да се она прихвата на целокупној прихватној мрежи нашег националног картичног система. С компанијом China UnionPay договорили смо и издавање наше заједничке српско-кинеске DinaCard-UnionPay платне картице.

Поштоване кoлеге,

Навике потрошача се убрзано мењају. На нама је да их пратимо, али и да их подстичемо. Корисници финансијских услуга у Републици Србији, међу првима у Европи, данас могу да закључују финансијске уговоре на даљину, уз пуну транспарентност, сигурност и заштиту њихових права. На тај начин штеде време, јер сврха дигитализације услуга није да, на пример, платимо рачун мобилним телефоном, већ да, захваљујући томе што нећемо физички отићи у банку, уштедимо своје време и новац.

Драги пријатељи,

Верујем да ћемо се лако сложити да нема развоја финансијских услуга без развоја друштва и економија. Ништа не повезује земље и народе као економија и заједнички интереси! Опредељење Републике Србије увек ће бити да диверсификује инвеститоре и тржишта, као и да очува пријатељство и економске односе с нашим доказаним пријатељима, упркос притисцима. Поновићу да је то наше опредељење, јер ми, свесни своје величине, али и своје историје, градимо будућност са онима који гледају далеко, виде далеко и стварају будућност на добробит људске цивилизације, која једино може да опстане и напредује ако сарађује и договара се.

Економска сарадња између Републике Србије и Народне Републике Србије убрзано се развија, као и пријатељство између српског председника Александра Вучића и кинеског председника Си Ђинпинга. Ја сам на челу Народне банке Србије девету годину и у управо у том периоду стратешки смо радили на развоју кинеско-српске монетарне и финансијске сарадње. У региону Западног Балкана Bank of China изабрала је Србију за свој центар и из Србије својим активностима прати пословање кинеских компанија. На нашем девизном тржишту може се трговати кинеским јуаном, а с Народном банком Кине и надлежним регулаторним телима имамо потписане уговоре који прате наше брзорастуће економске односе.

Србија је део кинеске глобалне иницијативе „Један појас, један пут”, а о значају кинеских инвестиција говори податак да је 13% укупних прилива директних инвестиција у Србију у периоду од 2016. године дошло из Кине. Од стратешког значаја су и инвестиције кинеских компанија које изводе радове на саобраћајној инфраструктури, као важан услов за развој српске привреде, који је увелико у току. И док поједине земље подижу „зидове”, ми заједно градимо путеве и мостове достојне XXI века.

Поштовани учесници 17. Кинеског међународног финансијског форума,

Верујем да је дигитализација развојна шанса за све земље. Србија ту шансу свакодневно користи, а Народна Република Кина наш је поуздан партнер на том путу. Наш задатак је да оснажимо сваки сегмент нашег друштва и да стварамо услове за достојанствен и богат живот и рад. Верујем да тиме подржавамо и очекивања људи за бољи живот, која они с правом имају. На крају бих закључила следећим речима – технологије треба да служе људима и зато – људи и технологије, а не људи или технологије.

Желим нам свима здравља, знања и родољубља.

Желим вам успешан 17. Кинески међународни финансијски форум.

 

Кабинет гувернера