24.02.2020.

Почели званични разговори делегација Међународног монетарног фонда и Народне банке Србије

Пленарним састанком, који је одржан данас у Народној банци Србије, започели су званични разговори с мисијом Међународног монетарног фонда. Разговоре је предводила Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије и гувернер Србије у Међународном монетарном фонду. Мисију Међународног монетарног фонда предводио је господин Јан Кејс Мартејн.

Током посете мисије Међународног монетарног фонда, која ће боравити у Београду од 24. до 28. фебруара, биће разматрана актуелна фискална, монетарна и укупна макроекономска кретања, као и изгледи и пројекције за наредни период.

Након разговора донет је заједнички закључак да треба наставити с политикама које дају добре резултате.

Гувернер Јоргованка Табаковић је током састанка посебно истакла да ће, пошто је институција на чијем је челу све реформске циљеве испунила, Народна банка Србије наставити да даје пуну подршку економском програму спровођењем политике којом се више од седам и по година уназад даје пун допринос укупној стабилности земље. „Народна банка Србије неће мењати смер ни правац – наставља да буде чувар стабилности, да делује проактивно и да буде један од лидера у иновацијама”, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић. Подсетила је и да, захваљујући добро одмереним мерама, Народна банка Србије седму годину заредом инфлацију држи чврсто под контролом. На крају прошле године међугодишња инфлација износила је 1,9%, што је и њен просек за целу годину. Адекватним мерама и политикама и учешће проблематичних кредита на крају децембра спуштено је на ниво од 4,1%, чиме је њихово учешће сада за 80% ниже него у периоду када смо почели да примењујемо Стратегију за њихово решавање. Представници Међународног монетарног фонда сагласили су се да су резултати и на том плану импресивни.

Анализирани су и фактори који су довели до тога да раст српске економије надмаши сва очекивања. „С растом економске активности у 2019. од 4,2%, колико износи наша последња процена, Србија је била једна од ретких земаља у којима је раст у 2019. години надмашио све пројекције рађене у току године. Поред тога, с растом бруто домаћег производа од 6,1% у четвртом тромесечју, Србија је у највећој мери допринела расту региона Западног Балкана, што такође потврђује да је политика која се спроводи у Србији адекватна”, оценила је гувернер Јоргованка Табаковић. „И по извозу смо се издвојили, јер је Србија једна од ретких земаља у којој је извоз растао брже у 2019. у односу на 2018. годину”, закључила је, што је резултат који су представници Међународног монетарног фонда похвалили.

У погледу динаризације, посебно је значајан раст динарске штедње у току прошле године од 30%, као показатељ раста поверења у домаћу валуту. Садашњи ниво динарске штедње пет пута је виши него у 2012. години, када смо кренули са Стратегијом динаризације. „Србија данас има и дванаестогодишњу динарску хартију, што је одраз поверења у стабилност коју обезбеђујемо, а ми ћемо наставити да радимо активно на продужењу динарске криве приноса”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић. Разговарано је и о јануарској одлуци J.P. Morgan-а да с позитивним изгледима разматра укључивање наших динарских обвезница у свој индекс државних обвезница земаља у успону. „Њихова одлука нас посебно радује, јер на том укључивању радимо дуго, наше секундарно тржиште се убрзано развија и доста смо радили да тај циљ и остваримо”, оцењује Јоргованка Табаковић. Представници Међународног монетарног фонда посебно су поздравили и доношење регулаторних решења којима се подстиче динарско кредитирање, са акцентом на мала и средња предузећа.

Уз пуну подршку одрживом расту и развоју финансијског тржишта, као изузетно важне за укупан развој и напредак оцењене су и активности Народне банке Србије на плану иновација. „С преко десет милиона трансакција у IPS НБС систему током петнаест месеци његовог рада, Народна банка Србије, у сарадњи с банкама, наставља да осавремењује платне услуге увођењем инстант плаћања и QR кода и на продајним местима, тј. код малих трговаца”, наводи гувернер Јоргованка Табаковић.

Након што су представницима Међународног монетарног фонда представљене иновације у плаћањима, Мартејн је оценио да је импресиониран резултатима Народне банке Србије на том плану и да је по томе испред и најразвијенијих економија света.

„Много тога је урађено, и по свим тим основама Србија је данас заслужено на корак од инвестиционог рејтинга, иако нас ниво инвестиција и услови финансирања већ сврставају у ред тих земаља. С бруто страним директним инвестицијама од 3,8 милијарди евра, Србија је у претходне две године привукла око 55% свих страних директних инвестиција на Западном Балкану. Кључно је сачувати стабилност, не мењати политике које дају резултате и наставити реформе у свим кључним областима”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Посета мисије представља почетак активности у оквиру наредног, четвртог полугодишњег разматрања спровођења економског програма Републике Србије, који је подржан Инструментом за координацију политика. Треће разматрање резултата економског програма окончано је 19. децембра претходне године, када је Одбор извршних директора Мeђународног монетарног фонда донео одлуку о успешном завршетку тог разматрања. Одлука је донета без одржавања формалног састанка Одбора, што је могућност која се користи када се процени да формална дискусија није потребна, с обзиром на добро спровођење мера економске политике и добре макроекономске резултате које Србија континуирано остварује.

Инструмент за координацију политика одобрен је Србији у јулу 2018, на период од 30 месеци, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава.

Кабинет гувернера