16.10.2020.

Завршени званични разговори мисије Међународног монетарног фонда с делегацијом Републике Србије

Званични разговори делегације Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда у оквиру петог и последњег полугодишњег разматрања актуелног Инструмента за координацију политике завршени су данас састанком, који је одржан у видео-формату.

На завршном састанку делегацију Републике Србије предводила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, a мисију Међународног монетарног фонда предводиo je Јан Кејс Мартејн. У разговорима је учествовао и министар финансија Синиша Мали са сарадницима.

Међународни монетарни фонд оцењује да Србија наставља с добрим спровођењем програма сарадње уз подршку Инструмента за координацију политике. Након пада економске активности у другом тромесечју, који је узрокован пандемијом, уследио је опоравак, који је био јачи од процењеног захваљујући обимној реакцији.

У односу на октобарски извештај „Светски економски изгледи” (WEO), који је представљен током годишње скупштине Међународног монетарног фонда и Светске банке, мисија Међународног монетарног фонда је у међувремену знатније повећала пројекцију раста Србије за ову годину, уважавајући податке и кретања у периоду након закључења извештаја WEO. За наредне године процењују динамичан раст Србије, а већ следеће године очекују пун опоравак наше економије од ефеката пандемије. Оцењују и да је потребно наставити са спровођењем структурних реформи, чиме ће се дати подршка још бржем расту приватног сектора и додатно ојачати средњорочни изгледи нашег раста.

Гувернер Јоргованка Табаковић подсетила је да имајући у виду да се српска економија опоравља брже него што се очекивало очекивања, као и да је у појединим деловима привреде већ достигнут преткризни ниво активности, НБС ревидирала централну пројекцију реалног раста бруто домаћег производа за 2020. годину са –1,5% на –1,0%. „Истовремено, процењујемо и да постоји могућност да резултат на крају године буде и бољи од -1,0%, пре свега, ако се узме у обзир обиман и свеобухватан пакет монетарних и фискалних мера донет у најкраћем року“, истакла је гувернер.”, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Мисија оцењује да је у Србији, као реакција на кризу, примењен огроман и адекватан пакет монетарних, финансијских и фискалних мера, што је било кључно у очувању наше економије.

Међународни монетарни фонд закључује и да је инфлација у Србији очувана на ниском нивоу и да ће остати под контролом Народне банке Србије и у наредном периоду. И током пете ревизије, мисија Међународног монетарног фонда оценила је да је Народна банка Србије реаговала читавим сетом мера – од смањења референтне каматне стопе, преко обезбеђења ликвидности и прописивања застоја у отплати обавеза дужника, као и низом других мера, чиме је наставила да чува неопходну монетарну и финансијску стабилност.

Гувернер Јоргованка Табаковић нагласила је да је и условима светске економске кризе очувана финансијска стабилност у Србији, банкарски сектор је високо ликвидан, добро капитализован и с најнижим нивоом проблематичних кредита – 3,5%  на крају августа 2020. године, што представља најнижи икада достигнути ниво од момента увођења овог показатеља.

„За мене је кључно то што смо одмах, на самом почетку кризе, донели читав сет мера којима смо сачували економију и радна места. Сачували смо поверење наших грађана и привреде да ћемо наставити да обезбеђујемо макроекономску и финансијску стабилност у свим условима”, нагласила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Кабинет гувернера