ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 
Finansijska tržišta

Operacije Narodne banke Srbije na deviznom tržištu - saopštenja

Devizne intervencije

Narodna banka Srbije sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa. Devizni kurs se formira slobodno, na osnovu ponude i tražnje deviza, a Narodna banka Srbije može da sprovodi intervencije na deviznom tržištu radi smanjenja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara, očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti i održavanja adekvatnog nivoa deviznih rezervi, u skladu s Memorandumom Narodne banke Srbije o ciljanju (targetiranju) inflacije kao monetarnoj strategiji i programima monetarne politike.

Devizne svop aukcije

Narodna banka Srbije, u skladu s kalendarom redovnih deviznih svop aukcija EUR/RSD, organizuje dvonedeljne i tromesečne aukcije svop prodaje deviza – evra za dinare i aukcije svop kupovine deviza – evra za dinare. Devizne svop aukcije Narodna banka Srbije organizuje radi podsticanja razvoja međubankarskog svop tržišta, kao i podrške efikasnijem upravljanju likvidnošću bankarskog sektora i prevazilaženju problema u vezi sa ograničenjima u međubankarskoj trgovini na tržištu novca.


Saopštenja

Zvanični srednji kurs EUR/RSD sutra 117,5124
10.12.2019. Ocenjujući karakter i intenzitet faktora koji deluju na kretanje deviznog kursa...
 
Tromesečne devizne svop aukcije EUR/RSD
10.12.2019. Na današnjim tromesečnim deviznim svop aukcijama EUR/RSD, na kojima je Narodna banka Srbije obezbeđivala dodatnu evro i dinarsku likvidnost nije bilo realizacije.
 
Narodna banka Srbije intervenisala prodajom deviza, zvanični srednji kurs EUR/RSD sutra 117,5536
09.12.2019. Narodna banka Srbije danas je intervenisala prodajom...
 
Zvanični srednji kurs EUR/RSD u ponedeljak, 9. decembra 117,5515
06.12.2019. Ocenjujući karakter i intenzitet faktora koji deluju na kretanje deviznog kursa, Narodna banka Srbije je...
 
Dvonedeljne devizne svop aukcije EUR/RSD
06.12.2019. Na današnjim dvonedeljnim deviznim svop aukcijama EUR/RSD, na kojima je Narodna banka Srbije obezbeđivala dodatnu evro i dinarsku likvidnost nije bilo realizacije.