ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 
O Narodnoj banci Srbije | Arhiv i bilioteka

Arhiv i biblioteka

Arhivski i bibliotečki materijal Narodne banke svedoči ne samo o delatnosti Narodne banke od njenog osnivanja, 1884. godine, već i o stručnim i naučnim spoznajama i dostignućima iz oblasti monetarne, bankarske, ekonomske i šire društvene istorije Srbije, bivše Jugoslavije i regiona od poslednje četvrtine 19. veka do danas.

Narodna banka Srbije poseduje arhivsku građu od izuzetnog kulturno- -istorijskog značaja u kontinuitetu od osnivanja Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, 1884. godine, do današnjih dana. Ta dokumentacija svedok je ne samo istorije Narodne banke, kao, nesumnjivo, izuzetno važne državne ustanove, već i same države, njenog razvoja, evropeizacije i modernizacijskih procesa kroz koje je prolazila ...(detaljnije).

Biblioteka Narodne banke Srbije, koja je osnovana 1928. u okviru Odeljenja za ekonomska izučavanja Narodne banke Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca čuva i fondove Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, Ministarstva finansija Kraljevine Srbije, Državne investicione banke i Uprave fondova. U njihovom sastavu su i finansijski i statistički izveštaji Uprave fondova, godišnji izveštaji, zbornici i zakoni Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, Narodne banke Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. Pored toga, Biblioteka čuva originalna izdanja Srpskih novina (od 1871. do 1918), Narodnih novina (od 1919. do 1941), kao i sva službena glasila FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG i RS ...(detaljnije).

Saznajte više...
Arhiv
Digitalni arhiv
Biblioteka

Pogledajte...
Istorijat Narodne banke Srbije
Publikacije
Zbornik podataka SEEMHN – Monetarna i ekonomska statistika jugoistočne Evrope od devetnaestog veka do drugog svetskog rata