latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

23.05.2014.

Банке су дужне да примењују званични средњи курс при куповини девиза с наменских девизних рачуна за отклањање последица поплава

Извршни одбор Народне банке Србије је на данашњој седници донео Одлуку о допуни Одлуке о условима и начину рада девизног тржишта, којом је утврђено да су банке дужне да примењују званични средњи курс при куповини девиза с посебних наменских рачуна отворених ради помоћи угроженима и отклањањa последица ванредних околности – поплава у Републици Србији.

Основни циљ ове одлуке је да се додатно смање трошкови преноса новчаних средстава намењених санирању последица поплава катастрофалних размера које су погодиле нашу земљу.

Одлуком су обухваћени само они наменски рачуни које је Народна банка Србије објавила на својој интернет презентацији, у складу са Одлуком Извршног одбора Народне банке Србије („Службени гласнику РС” бр. 53/2014 од 19. маја 2014. године).

Банкама се указује на то да евентуални губитак по основу смањених прихода услед наведене конверзије девиза у динаре не преливају на клијенте подизањем висине накнада и трошкова или повећањем распона између куповног и продајног курса у својим курсним листама.

Кабинет гувернера