latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

02.04.2020.

Портал Слободна Европа.орг – у вези с препорукама ради додатне здравствене заштите грађана приликом плаћања

Питања: Молим вас да ми, ради израде текста о здравственој заштити грађана приликом плаћања, омогућите писану изјаву представника Народне банке Србије о вашој препоруци грађанима да што мање користе плаћање готовином, а што више безготовинско плаћање. Шта препоручујете грађанима Србије, како да врше плаћања? Да ли сте приметили веће коришћење платних картица и онлајн плаћања? Да ли је систем у Србији спреман да издржи већи број корисника, да ли су забележени или очекивани технички проблеми? Да ли постоје начини за дезинфекцију новчаница оних који морају да их користе? Да ли у том смислу имате неки савет?

Одговор: Што се тиче препорука Народне банке Србије ради додатне здравствене заштите грађана приликом плаћања, желимо да поновимо да је са аспекта предузимања мера за спречавање ширења вируса препоручљиво да грађани у свим ситуацијама у којима је то могуће плаћају безготовинским путем, а најбоље без било каквог непосредног контакта с примаоцем плаћања. То у потпуности одговара препорукама и мерама надлежних органа да у току трајања епидемије вируса корона контакт с другим људима буде сведен на најмању меру.

У том смислу, препорука је и позив свим грађанима да сва плаћања рачуна за струју, кабловску телевизију, мобилну телефонију и др., као и неопходна плаћања, тј. пренос новчаних средстава другим лицима, обављају коришћењем услуга електронског и мобилног банкарства, која им омогућавају да своја плаћања обављају на сигуран и брз начин, из свог дома, без чекања у реду у банци или код другог пружаоца платних услуга.

Када је реч о плаћањима на продајним местима трговаца, указујемо на то да се и у том случају коришћењем платних картица, тако да само платилац долази у конатакт са својом платном картицом, доприноси смањењу ризика од контакта с другим људима и површинама на којима би могле да се нађу честице вируса.

Још ефикаснији и сигурнији начин јесте инстант плаћање на продајним местима трговаца, преко апликативних решења, која све већи број банака омогућава својим корисницима. У овом тренутку, у свим радњама трговинског ланца Меркатор С (Меркатор, Идеа, Рода) омогућено је инстант плаћање коришћењем IPS QR кода. Корисници четири банкe имају могућност да коришћењем ажурираних апликација мобилног банкарства плате инстант плаћањем у малопродајним објектима Меркатор С, тако што ће показати свој IPS QR код генерисан у наведеној апликацији, а који ће трговац затим скенирати својим бар-код читачем. На овај начин, у свега неколико секунди, без икаквог физичког контакта између трговца и платиоца, на сигуран и безбедан начин у прилици сте да платите купљену робу и да новчана средства одмах буду на рачуну трговца, при чиму се знатно олакшава и пословање трговца, јер на много ефикаснији начин управља својом дневном ликвидношћу. Такође, велики број домаћих трговаца има и своје онлајн продавнице и омогућава доставу робе на територији целе земље, тако да грађани имају и ту погодност да из свог дома наруче и плате производе које желе да купе.

С друге стране, савет је и молба грађанима да што мање користе готов новац, јер су новчанице, због својих физичких карактеристика и много веће циркулације међу људима, много изложеније различитим бактеријама и вирусима, који се могу задржати на њима, а затим пренети на руке људи који их користе и касније потенцијално унети у организам.

Наравно, без обзира на то којим начином ћете обавити плаћање, мере опреза су неопходне, пре свега редовно прање руку, при чему је, да поновимо, ризик од доласка у контакт с бактеријама и вирусима много већи код коршћења готовог новца него код коришћења платних картица, рачунара или мобилних телефона (који се могу пребрисати дезинфекционим средствима).

Када је реч о подацима о броју плаћања платним картицама и онлајн, банке ће те податке, у складу с прописима, доставити Народној банци Србије по истеку овог месеца, тако да ћемо у наредном периоду имати егзактне податке о броју плаћања платним картицама и онлајн, те ћемо моћи их да упоредимо с подацима у истом периоду прошле године. У сваком случају, судећи по препорукама које су корисницима платних услуга дале Народна банка Србије и банке, очекујемо да ће их корисници уважити и да ће број ових начина плаћања бити много већи него у истом периоду прошле године.

Истичемо да је платни систем у земљи у потпуности стабилан и сигуран и да функционише без икаквих сметњи и тешкоћа, апсолутно на исти начин као и пре увођења ванредног стања, те да је спреман да прихвати и обради и много већи број трансакција него што је то до сада био случај. Стога уверавамо грађане и привреду да ће сва њихова плаћања бити сигурно и у потпуности процесуирана у платном систему чији је оператор Народна банка Србије.

На крају, у вези с питањем које се односи на могућност дезинфекције новчаница, указујемо на то да је најбоља заштита редовно прање руку после њиховог коришћења, те да би третирањем новчаница различитим хемијским (дезинфекционим) средствима грађани ризиковали да оштете новчанице, које онда не би могли да користе. Уосталом, и да не постоји ризик од оштећења, врло је тешко редовно дезинфиковати велики број новчаница у оптицају, при чему треба имати у виду да би се ризик од преношења вируса јављао после сваке нове размене новчаница међу људима. У том смислу, понављамо препоруку да грађани плаћају безготовински и бесконтактно, да инструменте безготовинског плаћања користе само лично, а свакако је дезинфиковање рачунара, мобилних телефона и платних картица једноставније него дезинфиковање новчаница.

Кабинет гувернера