latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

09.02.2020.

Политика - у вези са чувањем новца у сефовима банака

Питања: За лист Политику потребан ми је одговор на следеће питање: Да ли је по актелним прописима дозвољено држати готов новац у сефу банке ? Ово питам јер агенције јављају да су у Немачкој банке у проблему :

  • У трезорима више нема места за кеш
    *Берлин - Немачке банке чувају толике количине готовине да у трезорима понестаје слободних места, извештава Блумберг. У децембру прошле године, немачке банке имале су у готовини рекордних 43,4 милијарде евра, показују подаци Бундесбанка.Негативне каматне стопе присиљавају позајмљиваче да задржавају новац у готовини.

Одговор: Сагласно важећим прописима не постоје препреке у смислу држања готовог новца у сефу банке. Наиме, Законом о облигационим односима, којим је регулисан уговор о сефу, изричито је прописано да корисник не сме да чува у сефу предмет или производ који може да угрози сигурност банке или других сефова. Других регулаторних ограничења у односу на садржину сефа нема.
 
Ипак, важно је напоменути да у прилог поверењу грађана у домаћи банкарски систем и институт штедње у нашем банкарском сектору говори и чињеница да су током 2019. године, у условима смањења каматних стопа на орочену штедњу становништва, динарска и девизна штедња наставиле константан раст и да су крајем године достигле највише нивое. Динарска штедња је крајем 2019. године износила 79,5 млрд динара, односно за 30% (за 18,4 млрд динара) била је виша него на крају 2018. и више него четири пута већа у поређењу с крајем 2012. године. Девизна штедња становништва, такође је на крају године достигла рекордан износ од 10,8 млрд евра.

Кабинет гувернера