latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

24.01.2020.

Нови успех Србије - надомак укључења у реномирани индекс JP Morgan-а

Jедна од најцењенијих финансијских институција у свету, J.P. Morgan, данас је и званично објавила да с позитивним изгледима разматра укључивање динарских обвезница Републике Србије у реномирани индекс обвезница – J.P. Morgan GBI-EM index.

Оваква одлука представља још једно признање Србији за све остварене резултате у развоју домаће економије и финансијског тржишта, као и за до сада предузете активности на стварању повољног домаћег инвестиционог окружења. 

„Ово је велико признање за све што смо до сада урадили. Годинама тежимо укључивању у индекс обвезница J.P. Morgan-a, а сада смо и званично надомак тога. Пре само неколико година тако нешто било је незамисливо, а данас имамо земљу која улази у ред глобално атрактивних инвестиционих дестинација”, изјавила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

„И самом данашњом објавом у већој мери скренута је пажња међународних инвеститора ка Србији. У случају позитивне одлуке, коју несумњиво очекујемо до средине године, ефекти на домаће финансијско тржиште биће бројни – база инвеститора који улажу у нашу земљу биће додатно проширена, а Србија ће бити отворена за приступ најширој групи еминентних улагача у свету”, оценила је гувернер Јоргованка Табаковић.

У свом извештају, J.P. Morgan посебно истиче да су активности које је у претходном периоду предузела Република Србија на пољу прилагођавања свог тржишта обвезница најбољој међународној пракси повећале тражњу страних инвеститора за домаћим хартијама од вредности и довеле до приметног раста ликвидности на секундарном тржишту у претходне две године. 

Одлука о укључивању српских обвезница у поменути индекс требало би да буде донета у другом тромесечју ове године (април–јун 2020), а већ само стављање Србије на Index Watch Positive шаље јасан сигнал да је Србија испунила све предуслове да се нађе у реномираној групи земаља у развоју које међународни инвеститори сматрају сигурним за улагање.

Да се ради о огромном успеху, потврђује и чињеница да ће кроз овај процес бити разматрано укључивање динарских обвезница Републике Србије у индекс GBI-EM Global Diversified, који представља најчешће праћени, односно реперни (benchmark) индекс обвезница у локалној валути земаља у развоју.

Кабинет гувернера