latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

08.10.2019.

Прва посета Федералних резерви Народној банци Србије – изузетне похвале успесима Србије

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић састала се с високом делегацијом Федералних резерви Њујорка, што је прва посета представника ове институције нашој централној банци.

Указујући на добре односе двеју институција у кореспондентским односима и стручној сарадњи, гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић истакла је резултате које је Србија постигла током претходних седам година у стабилизацији своје економије и друштва. Представници једне од најутицајнијих централних банака у свету похвалили су постигнуто и одали признање за успехе Србије на трансформацији економије и друштва ка модерном и развијеном. Нагласили су да је ова посета била изузетна прилика за размену искустава високих представника двеју централних банака које имају одличну сарадњу.

Захваљујући гостима на одлуци да посете Србију, гувернер Јоргованка Табаковић је напоменула да наша земља последњих месеци добија заслужена признања за остварене резултате и од тржишних учесника и од других еминентних институција.

„Емисија еврообвезнице у јуну ове године, прве коју је Србија емитовала у еврима на међународном тржишту, била је за нашу земљу једна од тачака прекретница ка још бржем, али одрживом развоју. Од овог историјског успеха – када је за српску хартију било заинтересовано више од 300 инвеститора, тражња била готово шест и по пута већа од понуде, а обвезница емитована по рекордно ниској каматној стопи од 1,6% – Србија је јасно послала слику у свет да је на чврстом путу позитивне економске трансформације.”
 
Гувернер Јоргованка Табаковић је истакла да је након овог догађаја знатно повећана тражња, пре свега страних инвеститора, за динарским дугорочним обвезницама Републике Србије и да су услови финансирања државе, привреде и грађана постали знатно повољнији. Томе је у великој мери допринела и Народна банка Србије, која је својим мерама и активностима само у овој години каматне стопе на тржишту новца спустила за више од једног процентног поена – на историјски најниже нивое. „Данас свака компанија у Србији вреди више и може да се финансира по знатно повољнијим условима, а оне највеће – и на међународном тржишту.”

Током разговора наглашено је да су у септембру стигла признања за остварене резултате и од две реномиране рејтинг агенције. Прво је 6. септембра агенција Moody’s повећала изгледе за побољшање кредитног рејтинга Србије, да би пре неколико дана, 27. септембра, агенција Fitch Србији повећала кредитни рејтинг и поставила је на само један ниво од инвестиционог ранга, карактеристичног за земље с високим нивоом сигурности улагања. „Оно што су прво препознали тржишта и инвеститори, а што се показало и кроз пад премије ризика Србије током претходних година, почеле су да уважавају и препознају међународне институције и, коначно, рејтинг агенције, оне које су најконзервативније у одавању признања”, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Гости из Федералних резерви Њујорка похвалили су успехе Народне банке Србије у одржању стабилности на домаћем финансијском тржишту. Инфлација је и шесту годину узастопно ниска и стабилна, на просечном нивоу од око 2%, чиме је упоредива с развијеним економијама. Релативна стабилност домаће валуте у великој мери је допринела постизању опште макроекономске стабилности, што Србију издваја као омиљену инвестициону дестинацију у овом делу Европе. Активношћу Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту константно се увећавају девизне резерве наше земље, чиме се повећава стабилност домаћег финансијског система и отпорност на потенцијалне потресе из међународног окружења.

У свом обраћању, гувернер Јоргованка Табаковић истакла је и одрживост раста домаће економије, за коју очекујемо да ће у овој години забележити реални раст од 3,5%, упркос успоравању у екстерном окружењу. „Настојимо да нашу земљу довољно оснажимо, модернизујемо и доведемо на ниво развијених економија, све с циљем да наши грађани боље живе”. Србија на том путу гради добре односе и међународну сарадњу са свим земљама, што је омогућило и широко распрострањен извоз и прилив страних директних инвестиција. „Управо су постигнута стабилност и диверсификација, у непредвидивом амбијенту међународних дешавања, дале кључан допринос одрживости раста и развоја наше економије.”

Представници Федералних резерви Њујорка похвалили су и чињеницу да се из године у годину ревидирају навише повољни економски показатељи Србије, при чему је посебно указано на то да је раст српске економије у 2018. износио 4,4%, а да се очекује да учешће фиксних инвестиција у бруто домаћем производу брже од очекиваног достигне 25%, чиме ће се додатно подстаћи економски напредак.

Гувернер је истакла и да смо у годинама иза нас уредили и домаћи финансијски сектор. „Он је високо капитализован, ликвидан, профитабилан, а ниво и учешће проблематичних кредита у укупним кредитима најнижи су од када се мере – на крају јула овај показатељ је износио 4,98%.”

Гостима је од посебног значаја била размена искустава и савета у вези са активностима и мерама које је Народна банка Србије с великим успехом користила у амбијенту смањених вишкова ликвидности, који је почетком године био присутан у Србији, а с којим се сада суочавају и Федералне резерве Њујорка. „Делујући проактивно и користећи праве инструменте, послали смо јасан сигнал банкама да стабилност домаћег финансијског тржишта нема алтернативу, чиме смо у потпуности уравнотежили ситуацију ликвидности“, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Уз велику захвалност за детаљно представљена кретања у српској економији и честитке за постигнуте успехе, чланови делегације Федералних резерви Њујорка напоменули су да је ова прва посета Народној банци Србије отворила врата још бољој будућој сарадњи наших институција и даљим доласцима челника најутицајније централне банке на свету.

Кабинет гувернера