latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

15.04.2019.

Пролећно заседање ММФ-а и Групације Светске банке – Србија потврђује вољу и решеност да настави да јача и напредује

Делегација Србије, коју предводи гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, састала се током Пролећног заседања Међународно монетарног фонда и Групације Светске банке у Вашингтону са замеником извршног директора ММФ-а Тао Жангом. Одржани су и састанци с директором ММФ-овог сектора за Европу Полом Томсеном, тимом ММФ-а за Србију, као и с представницима великог броја инвеститора.

Анализирајући досадашње резултате, као и спровођење новог аранжмана у форми Инструмента за координацију политике, Жанг је оценио да је Србија потпуно посвећена спровођењу реформи и истакао да ће ММФ наставити да пружа пуну подршку кључним реформама у Србији. Он је додао и да је Србија недвосмислено показала да има и вољу и решеност да настави да јача и напредује.

Гувернер Јоргованка Табаковић посебно је нагласила да су у претходних пет година постигнути значајни резултати на плану јачања макроекономске стабилности Србије и изгледа домаће привреде, у условима пуне координације политика. Инфлација је очувана на ниском нивоу, дефицит платног биланса је преполовљен, премија ризика Србије је на знатно нижем нивоу, а кредитни рејтинг земље је повећан. Снажно фискално прилагођавање омогућило је и да пад учешћа јавног дуга, на око 50% БДП-а, буде бржи од очекиваног.

Током састанка су сумирани и резултати који су остварени током новог инвестиционог циклуса, који се мере растом инвестиција у фиксне фондове од око 30%, вођеним инвестицијама и приватног сектора и државе, као и преполовљеном стопом незапослености.

Током састанка с директором ММФ-овог сектора за Европу и тимом за Србију, оцењено је да се и у оквиру овог аранжмана с ММФ-ом, који нема финансијску компоненту већ за циљ има очување постигнутих резултата, наставља добра сарадња Србије са овом институцијом. Разговарало се и о активностима које су спроведене како би се олакшало пословање и корисници финансијских услуга и њихове потребе ставили у први план – од функционисања инстант плаћања, преко могућности плаћања системом „препознавања лица”, до јачања транспарентности финансијских услуга. Позитивно је оцењен и динамичан раст штедње у динарима од близу 25% у 2018. години, уз раст који се наставља и у овој години.

Србија је препозната и као водећа земља по питању решавања проблематичних кредита, чије је учешће спуштено на 5,7% у децембру прошле године.

Генерално је оцењено да су стабилност и повољни изгледи домаће привреде у основи високог интересовања инвеститора за дугорочна улагања у Србију, чиме се потврђују постигнути резултати на унапређењу домаћег пословног амбијента, као и напредак на светским листама конкурентности. Да је eкономија Србије стабилнија и с бољим перспективама, сведочи и прилив страних директних инвестиција, који је прошле године износио око 7,5% БДП-а.

Анализирани су и изазови који већином долазе из међународног окружења, о којима је детаљно дискутовано на свим нивоима током Пролећног заседања. Због тога је било важно да је претходни период искоришћен за стварање темеља за одржив привредни раст, како би се наставило с даљим реформама за свеобухватни раст.

Кабинет гувернера