latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

11.04.2019.

Делегација Републике Србије на Пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке

Делегација Републике Србије, коју предводи Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије и гувернер Србије у Међународном монетарном фонду, присуствоваће редовном Пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, које се одржава од 12. до 14. априла у Вашингтону.

Делегација Србије ће с руководством и представницима Међународног монетарног фонда разговарати о спровођењу актуелног економског програма подржаног Инструментом за координацију политике (Policy Coordination Instrument – PCI), као и о предстојећим консултацијама по члану IV Статута Међународног монетарног фонда. Редовне консултације по члану IV Статута обављају се са свим земљама чланицама у оквиру надзорне функције Међународног монетарног фонда.

Предстојеће заседање свакако је добра прилика да се потенцијалним страним инвеститорима представе могућности улагања у Србију, економски потенцијал наше земље, унапређен пословни амбијент, а посебно резултати у спровођењу економских реформи.

Током Пролећног заседања биће одржани састанци саветодавних органа Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке: Међународног монетарног и финансијског комитета и Заједничког комитета за развој. Учешће Србије на заседању ових комитета одвија се преко конституенце Швајцарске, која заступа наше интересе.

На дневном реду овогодишњег заседања саветодавних органа биће актуелна кретања и изгледи светске привреде, као и глобални финансијски ризици у амбијенту пооштравања финансијских услова. Очекује се да у фокусу буде дискусија о мерама за подстицање потенцијала привредног раста, јачање свеобухватности раста и креирање фискалних и финансијских резерви. Размотриће се и начини заједничког решавања трговинских тензија.

Поред тога, разговараће се и о примени савремене финансијске технологије (Финтех), активностима Међународног монетарног фонда у контексту јачања надзорне и саветодавне улоге, финансијске подршке и институционалних капацитета земаља чланица. На Пролећном заседању биће представљен и остварени напредак у постизању Циљева одрживог развоја (Sustainable Development Goals), а биће и речи и о актуелној економској ситуацији у свету.

Кабинет гувернера