latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

01.04.2019.

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Индустријска производња је у фебруару, у односу на исти месец претходне године, повећана за 2,4% као резултат међугодишњег раста у прерађивачкој индустрији од 3,8%. Производна активност у секторима рударства и енергетике у фебруару била је незнатно нижа него у истом месецу претходне године.

У оквиру прерађивачке индустрије, упркос успоравању екстерне тражње и таксама уведеним на робу која се испоручује на Косово и Метохију, више од половине области (14 од 24) забележило је међугодишњи раст производње. Највећи позитиван допринос потекао је од веће производње у прехрамбеној и нафтној индустрији, као и производње грађевинског материјала, производа од гуме и пластике и машина и опреме.

Као резултат даљег опоравка тржишта рада, промет у трговини на мало у фебруару је реално већи за 10,8% него у истом месецу претходне године.

Према подацима Републичког завода за статистику, у фебруару је, у односу на исти месец претходне године, робни извоз, изражен у еврима, повећан за 10,6%, а увоз за 11,8%. У оквиру извоза, бележи се висок раст извоза пољопривредних производа и убрзање раста извоза прерађивачке индустрије, док је динамика увоза опредељена, пре свега, растом увоза интермедијарних производа и енергената.

Кабинет гувернера