Народна банка Србије
 

Информације о наменским рачунима за уплату помоћи угроженима и отклањање последица поплава

Народна банка Србије позива банке да не наплаћују накнаду
на наменске рачуне за помоћ угроженима

Народна банка Србије позива све банке да имајући у виду тешку ситуацију која је погодила читаву земљу, покажу солидарност и не наплаћују накнаду по основу уплата и преноса средстава на наменске динарске и девизне рачуне отворене ради помоћи угроженима и отклањања последица поплава, као и да не наплаћују накнаде за отварање и вођење ових наменских рачуна. Народна банка Србије ће објавити списак банака које су се одазвале овом позиву.

С тим у вези, Народна банка Србије je на данашњој хитној седници Извршног одбора донела одлуку да банкама не наплаћује накнаду за обрачун утврђену Одлуком о јединственој тарифи по основу налога за уплату, односно пренос средстава у динарима и девизама на oве наменске рачуне.

Народна банка Србије позива све донаторе да средства за помоћ угроженима и отклањање последица поплава прикупљају на посебним, наменским динарским и девизним рачунима како би, у складу са овим позивом, били ослобођени трошкова приликом уплата и преноса средстава. Народна банка Србије ће на основу обавештења Министарства финансија и банака, а ради спречавања злоупотреба, објавити бројеве наменских рачуна за уплату помоћи угроженима и отклањање последица поплава.

   

23. 05. 2014.

Наменски рачуни за уплату помоћи угроженима у поплавама

23. 05. 2014. 

Банке су дужне да примењују званични средњи курс при куповини девиза с наменских девизних рачуна за отклањање последица поплава

Извршни одбор Народне банке Србије је на данашњој седници донео Одлуку о допуни Одлуке о условима и начину рада девизног тржишта, којом је утврђено да су банке дужне да примењују званични средњи курс при куповини девиза с посебних наменских рачуна отворених ради помоћи угроженима и отклањањa последица ванредних околности – поплава у Републици Србији. [...
 

19. 05. 2014.

Отворен PayPal рачун за жртве поплаве

Од 18. маја 2014. могућа je уплата хуманитарне помоћи жртвама поплавa у Србији путем PayPal сервиса из 193 земље и региона.

Рачун припада дипломатском представништву Србије у Бриселу одакле се новац директно пребацује на рачун Владе Републике Србије намењен помоћи угроженима од поплава.

Хуманитарну помоћ преко PayPal сервиса могуће је уплатити на адреси: