latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

Гувернер Јоргованка Табаковић проглашена за најбољег светског и европског гувернера по избору магазина „The Banker”

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић добитник је годишњих признања за најбољег гувернера на светском нивоу и за најбољег европског гувернера, која додељује месечник „The Banker”.

Магазин „The Banker”, који је део групе „Financial Times” и од 1926. године пише о дешавањима у свету финансија и банкарства, сваке године у јануару доделом награде Central Banker of the Year одаје признање челницима централних банака који су с највећим успехом допринели подстицању раста и стабилизацији економија својих земаља.

Признање се додељује на основу одлуке редакције тог магазина и анкете спроведене међу банкарима и економистима, и то на светском нивоу, као и за Европу, Северну и Јужну Америку, Азију – Пацифик, Блиски исток и Африку.

У образложењу за доделу признања гувернеру Јоргованки Табаковић наведено је да се она налази на челу Народне банке Србије од 2012. године, и током тог периода радила је на јачању банкарског система земље и спроводила монетарну политику којом је ублажена инфлација и подржана и домаћа тражња, и раст банкарских кредита.

„Данас је банкарски систем Србије високо ликвидан, профитабилан и добро капитализован, у великој мери захваљујући политици и надзору Народне банке Србије. Према подацима Међународног монетарног фонда, у првој половини 2019. године, показатељ адекватности капитала овог сектора био је изнад 22%, док су кредити привреди расли по стопи од 10% годишње.

Нарочито значајни у том погледу били су експанзивна монетарна политика и све веће поверење у српску привреду, као резултат доброг управљања Народне банке Србије и Владиних институција. Међутим, може се аргументовано тврдити да је унапређени квалитет активе банкарског сектора Србије одиграо важнију улогу у достизању овог резултата. У тој области, Народна банка Србије је, под вођством госпође Табаковић, остварила једно од својих најзапаженијих постигнућа. Током 2019. године, учешће проблематичних кредита кретало се на нивоу од око 5%, у односу на 22% из 2015. Овај нагли преокрет у великој мери је заслуга рада Народне банке Србије, која је у оквиру Стратегије за решавање проблематичних кредита, између осталих мера, с великим успехом у банкарски систем увела унапређење рачуноводствених стандарда и процене колатерала.

Упркос овом успеху, Народна банка Србије је наставила да унапређује регулативу и надзор да би ојачала пруденцијални оквир у Србији. Ту спадају регулаторне иницијативе усвојене у децембру 2018. којима се ограничава банкарски портфолио дугорочних готовинских и потрошачких кредита. Усвојена су и ограничења степена кредитне задужености физичких лица. Поред тога, Народна банка Србије покренула је и анкету о изложености српских кредитора зајмопримцима на тржишту који се не штите од девизног ризика. На тај начин, Народна банка Србије ће имати бољи увид у то како банке процењују заштиту од девизног ризика својих клијената и како финансијске институције управљају тим зајмовима.

У октобру 2018, Народна банка Србије покренула је систем за инстант плаћања који обухвата трансакције у вредности до 300.000 динара (2,849 долара). Према условима које је Народна банка Србије увела у априлу 2019, кредитори у Србији су обавезни да обезбеде инстант плаћања путем свих расположивих канала плаћања, укључујући, између осталог, мобилно и интернет банкарство, трансакције на шалтерима, плаћања рачуна и трансакције на продајним местима. Покретање ове иницијативе за инстант плаћања доприноси још једном циљу Народне банке Србије – динаризацији.

Настојећи да подстакне коришћење домаће валуте и смањи употребу евра у привреди, Народна банка Србије је покренула низ иницијатива, укључујући већу обавезну резерву за девизне депозите. Инстант плаћања би томе такође требало да допринесу већом употребом динарских плаћања путем мобилних телефона. На основу података Међународног монетарног фонда, динаризација укупних депозита банкарског сектора износила је 32% у априлу 2019, док је степен динаризације укупних кредита привреди и становништву био 33%. Уз то, удео државног дуга у динарима био је око 25%. Иако је то скроман раст након усвајања прве државне стратегије динаризације у 2012, темпо реформи могао би да се убрза након ревидирања стратегије у 2018. години.

У међувремену, у јуну 2019. Србија је уклоњена са сиве листе FATF-а, што значи да више није под мониторингом ове организације у склопу континуираног усклађивања са стандардима у области спречавања прања новца и финансирања тероризма. Под руководством госпође Табаковић, Народна банка Србије је одиграла кључну улогу у постизању овог циља, својим основним регулаторним и надзорним овлашћењима.

Захваљујући овим и другим мерама, госпођи Табаковић додељена је светска награда за најбољег гувернера централне банке 2020. године. Стабилност финансијског сектора Србије, као и шири успех српске економије у протеклим годинама, умногоме су резултат њеног рада. Поред тога, госпођа Табаковић се не одмара на ловорикама. У току су активности на унапређењу надзора Народне банке Србије над банкарским сектором и унапређењу канала комуникације с другим државним телима. Из ових и других разлога, Србију очекује светлија економска будућност”, наведено је у образложењу за доделу награде.

Поводом доделе признања, гувернер Јоргованка Табаковић изјавила је да јој, иако многа признања која смо као држава добили за економске успехе подразумевају признања резултата Народне банке Србије и признања њој лично, ово прво лично признање много значи.

„Велико је задовољство примити вест о оваквој награди од тако угледног и утицајног часописа. Задовољна сам највише због тога што захваљујући резултатима нашег рада грађани Србије боље живе, лакше могу да планирају свој живот и послове, а привредници имају предвидиве и подстицајне услове за пословање. И без признања и похвала ја могу једино овако како сам радила и до сада – у најбољем интересу свих, јер је Народна банка Србије институција која мора да у мозаик сложи све појединачне интересе. И убудуће ће сви наши напори бити усмерени ка очувању постигнуте стабилности, стабилној и здравој економији и финансијском сектору, и изнад свега даљем унапређењу животног стандарда наших грађана”, изјавила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Кабинет гувернера