latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

Завршени су званични разговори мисије Међународног монетарног фонда с делегацијом Републике Србије

Београд, 3. јул - Званични разговори делегације Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда у оквиру четвртог полугодишњег разматрања Инструмента за координацију политике завршени су данас састанком који је одржан у видео-формату.

На завршном састанку делегацију Републике Србије предводила је Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, а мисију Међународног монетарног фонда предводиo je Јан Кејс Мартејн. У разговорима је учествовао и министар финансија Синиша Мали са сарадницима.

Мисија је оценила да се наставља добра имплементација програма сарадње уз подршку Инструмента за координацију политике, и да је пандемија имала неповољне утицаје на домаћу и светску економију. У Србији је донет велики пакет свеобухватних мера који је један од највећих међу европским земљама у развоју, а важно је да Србија, уз пуну подршку коју обезбеђује економији и током ове кризе, настави да чува макроекономску и финансијску стабилност.

Упркос томе што су у јуну додатно смањили пројекције раста на глобалном нивоу за огроман број земаља, за Србију су задржали априлску пројекцију због снажног, правовременог и свеобухватног одговора на кризу.

Мисија је оценила и да је Народна банка Србије реаговала читавим сетом мера – од смањења референтне каматне стопе, преко обезбеђења ликвидности и прописивања застоја у отплати обавеза дужника, као и низом других мера, чиме је наставила да чува неопходну монетарну и финансијску стабилност и у овим условима огромних неизвесности на глобалном нивоу.

КАБИНЕТ ГУВЕРНЕРА