Народна банка Србије
 

Народна банка Србије потписала меморандуме о сарадњи са факултетима у Србији и Републици Српској

08. 10. 2019. Народна банка Србије потписала меморандуме о сарадњи са факултетима у Србији и Републици Српској8. 10. 2019. Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић потписала је данас с представницима девет факултета из Србије и шест факултета из Републике Српске у области економских, правних и организационих наука меморандуме о пословној сарадњи. Циљ сарадње јесте стварање подстицајног амбијента који ће омогућити најбољим студентима да стечена знања примене у пракси.

Меморандуми о наставку сарадње потписани су с представницима економских факултета у Крагујевцу, Нишу, Косовској Митровици и Суботици, правним факултетима у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Косовској Митровици, као и с Факултетом организационих наука у Београду. Меморандуми о почетку сарадње потписани су с Правним и Економским факултетом у Бањој Луци, Економским факултетом Пале, Правним факултетом Источно Сарајево, Факултетом пословне економије Бијељина и Економским факултетом Брчко.

Народна банка Србије раније је потписала меморандуме о пословној сарадњи са Економским, Правним и Математичким факултетом у Београду, као и Високом школом за информационо-комуникационе технологије.

Меморандумима о пословној сарадњи предвиђена је сарадња у формирању програма студентских пракси, праћењу рада студената и формирању програма запошљавања у складу с могућностима и пословним активностима Народне банке Србије, формирању менторских програма за студенте, организовању гостујућих предавања представника Народне банке Србије на факултетима, и други облици сарадње са студентима и студентским организацијама.

Приликом потписивања меморандума, гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да континуитет добрих резултата Народне банке Србије зависи и од знања и квалитета студената ових факултета и зато ће сви факултети у централној банци имати поузданог и искреног партнера. Подсетила је присутне и на то да је у протекле три године Народна банка Србије реализовала више од 100 различитих активности с факултетима – гостујућа предавања запослених у Народној банци Србије на факултетима, организоване посете студената Банци, учествовање представника Банке на стручним конференцијама које су организовали факултети или студенти, такмичење студената у друштвеној игри „Монетура”, итд. Поред тога, у протекле три године више од 120 студената обављало је стручну праксу у Народној банци Србије.

„Као први гувернер који је формализовао сарадњу с факултетима, веома сам задовољна нашом досадашњом сарадњом. У наредном периоду инсистираћу на томе да одржимо број активности које реализујемо с факултетима из Београда, али и да знатно повећамо број активности с факултетима из унутрашњости Србије и Републике Српске, јер је наша заједничка мисија да најбољи студенти остану у Србији”, рекла је Јоргованка Табаковић.

Декани су захвалили гувернеру и Народној банци Србије на прилици да буду део пројекта којим се додатно унапређује образовни процес на факултетима, оцењујући да на том плану с централном банком деле заједничке интересе и вредности. Они су нагласили да сарадња с Народном банком Србије представља прилику да се студенти уз стечена теоријска знања профилишу као тражена радна снага.