Народна банка Србије
 

Говор гувернера Народне банке Србије Јоргованке Табаковић на Међународној конференцији „Жене лидери и одрживи развој – истински равноправне”

Београд, 2. октобар 2019. године

Најдубља мистерија је мистерија човека. Човека, и мушкарца и жене.

Жене оптужују за непрактичну и опасну сентименталност, а да ли је мушкарцима својствена реалистичност. Бесмртни гени и смењивање матријархата и патријархата – шта доказују? Релативност надмоћи и разлика.
Човек без жене може, али будућност без жене не може.

Жене се још често држе изван одређених области и улога у друштву. То је огледало родног есенцијализма, који се често користи за изопштавање. Жене освајају централно банкарство и то је процес о којем могу да говорим поуздано само из сопственог искуства.

Постоје три пута вољене жене. Волеле су их мајке које су их родиле, волели су их мужеви који су се њима женили, волела су их деца коју су рађале. То исто важи и за мушкарце. А из љубави, тог светог корена, рађају биљке које одишу снагом и љубављу – за све што раде, за све оне с којима су окружене и с чим се суочавају.

Сви рођени гладни љубави и одгајани гладни љубави теже успевају, претпостављам, верујем, јер ја могу да говорим поуздано само гледајући из свог искуства.
Мене нису подржавали јер сам била жена, већ зато што сам била жељна знања, отворена за учење, за разговор, посвећена себи и другима. Нисам тражила људе који ми повлађују, већ оне који мисле и гледају далеко, даље од свог џепа и себе самих.
Свесне да у овом свету не треба да се смењују матријархат и патријархат, већ да једни друге подстичемо у најбољим особинама, ка најсветијим циљевима.

Пред нам су такве загонетке и изазови који захтевају разноврсне гласове, различита искуства и мудрости.
Не треба стварати илузију да ће све жене одговорити на исти начин на било које конкретно питање.
Дакле, више жена треба укључити у процес доношења одлука, јер жене имају и таленте и посвећеност да доприносе. Њихово искључивање ускраћује не само жене, ускраћује друштву бољи резултат, напредак. Жене су талентоване као и мушкарци. Али међу њима има неслагања колико и међу мушкарцима.
То значи да је увек могуће да нека група мушкараца пронађе жену која размишља као и они – која и сама сматра да су жене инфериорне и да заслужују изопштавање.

Мој животни принцип су моји резултати.

Постоје моћне жене које стоје иза свог имена, знања и рада, оне које су због своје скромности увек у сенци мушкараца за које раде, али и оне које присвајају моћ од моћних мушкараца. Моћ сваке од ових категорија говори о односу друштва према женама, али и о потреби да жене пруже већу подршку женама.
Као што сматрам да је неисправно ускратити некоме напредак само због тога што је жена, једнако погрешним сматрам и да треба пружити некоме шансу само због тога што је жена. О избору својих сарадника одлучујем на основу стручних и људских квалитета, а не по родној припадности.
За мене је пресудно да на одређеној позицији ради човек – професионалац, адекватног знања, искуства, карактера и поштења. Лично могу да потврдим да се на примеру Народне банке Србије, на чијем сам челу дуже од седам година, не ради о испуњењу никаквих квота за промоцију жена на руководећим позицијама. Особе које су тренутно руководиоци у организационим деловима Банке јесу стручњаци с великим искуством. Свима је својствен осећај за одговорност и тимски приступ. Знам да је такав уравнотежен и модеран приступ знатно допринео великом успеху, који, као институција, Народна банка Србије данас бележи у испуњењу свог мандата.

Преданим радом постигли смо не само ниску и стабилну инфлацију већ су и инфлациона очекивања финансијског сектора, привреде и становништва усидрена у границама циља већ дужи временски период. То је доказ поверења које смо изградили од када сам на челу Народне банке Србије.
Захваљујући управо тој стабилности и континуираном поправљању пословног амбијента, Србија је једна од ретких земаља у окружењу која је задржала пројекцију раста бруто домаћег производа и бележи рекордне приливе страних директних инвестиција, снижене су каматне стопе на кредите, повећана је кредитна активност и стабилност банкарског система, ниво проблематичних кредита снизили смо на најнижи ниво од почетка праћења овог показатеља, а ликвидност банкарског сектора повећана је за 16,5 милијарди динара. Резултат тога је побољшање квалитета живљења и стварање предуслова за одрживи развој.

Ми наше прилике користимо и, још важније, креирамо их. Србија је земља коју смо трансформисали у стабилну економију с добрим перспективама. У исто време, Србија и у погледу родне равноправности постиже значајан напредак. Да илуструјем примером. Према истраживању Светске банке „Жене, бизнис и право”, у 2019. години Србија са Аустралијом и Исландом дели високо 16. место на ранг-листи равноправности жена у 188 земаља света. То је најбољи резултат у региону и повољнија оцена у односу и на бројне чланице Европске уније. На значајне резултате у овој области указује и кретање индекса родне равноправности, који објављујемо од 2016. године, као прва земља ван Европске уније.

Прво, верујем да родна равноправност употпуњује цивилизацијске тековине, али и да је и императив наше будућности.

Друго, родна равноправност је развојни фактор на којем не можемо само вербално истрајавати, већ јој морамо и активно доприносити.
Верујем да то у Народној банци Србије јесте случај. У историји банке, која траје пуних 135 година, неретко се дешавало да жене чине већину чланова Извршног одбора, чиме су и кључно утицале на доношење стратешких одлука. Хронолошки посматрано, укљученост жена у управљање централном банком је доминантна у XXI веку. Жене су данас у Народној банци Србије и на позицији гувернера и вицегувернера, и чине већину Извршног одбора. Због тога осећам да имам право да кажем да се родна равноправност поштује и да се спроводи, али пре свега равноправност и поштовање сваког појединца.

1. Спознај самога себе. 2. Ничега превише. 3. Обећај и ето ти невоље. Натпис на улазу у Аполонов храм у Делфима са ова три правила кључ је успешног живота ако успех меримо задовољством собом, али и тиме како су други задовољни нама.

Ове три заповести говоре и врло сликовито о жени и њеној улози у друштву данас. Шта желимо у ствари као личности, шта је наше остварење, шта смо спремне да жртвујемо у остварењу изабраног циља и да ли је свака жртва за испуњење тог циља нужна и оправдана? И да ли знамо да останемо господари свог мира, своје среће, не обећавајући превише зато што нам се нуди прилика да учествујемо у игри?
Срж ових питања чине теме чија су окосница тешкоће успостављања равнотеже између материнства и каријере.
Зашто је избор увек ИЛИ, црно или бело, каријера или материнство, по мом или никако? Равнотежа је кључ успеха.

Каријера или материнство?
Материнство није неизоставно и породица. А породица је и обавеза, али и подршка. Како смо жртвовали породицу у корист услужних делатности? Уместо солидарности унутар куће, породице и генерација, добили смо плаћене услуге – чувања деце, неговања родитеља, старијих. Добили смо усамљене појединце који су у трци за индивидуалношћу и признањем изгубили меру, па тако и јасан циљ за остварење. Нису сви односи купопродајни, не може све да се купи, зато је потребно сачувати људскост, самопоштовање и поштовање других.
Бити жена је предивно. Бити мајка је још дивније. Сведочим то искуством с троје одрасле деце, с две ћерке и сином – добрим људима и образованим особама, на које сам поносна и које поштујем.
Бити успешна жена, задовољна жена и мајка која је пример да то двоје може заједно – то је најбољи начин да мотивишете друге.