06.07.2022.

Гувернер Јоргованка Табаковић на састанцима поводом обележавања 30 година Конституенце Швајцарске у Међународном монетарном фонду

Гувернер Јоргованка Табаковић учествовала је у понедељак, 4. јула на састанцима Конституенце Швајцарске у Међународном монетарном фонду и Групацији Светске банке. Састанци су одржани у Бад Рагазу, у Швајцарској, у оквиру обележавања 30 година заједничког рада Конституенце.

На састанку који је водила госпођа Кристалина Георгијева, генерални директор Међународног монетарног фонда, на тему глобалних економских изгледа, фрагментације и неизвесности, разматрани су бројни актуелни изазови и могуће политике и у кратком, и у дугом року. Госпођа Георгијева говорила је о политикама које би обезбедиле одржив раст у наредном периоду у условима које карактеришу актуелна кретања на тржиштима хране и енергената, затезање финансијских услова и реакције фискалном политиком, док је фрагментација све израженија. Гувернер Јоргованка Табаковић говорила је о неопходности координисаног деловања на глобалном нивоу, транспарентној комуникацији и очувању поверења у носиоце политика, за шта је неопходно чување укупне стабилности добро одмереним активностима.

Обраћајући се на састанку Конституенце, гувернер Јоргованка Табаковић је рекла да значај јубилеја појачава свест да су околности у којима смо у протеклих 30 година живели, радили и много тога урадили биле прилично изазовне. „Иза нас су три деценије великих, можда и тектонских промена у бројним областима економије, науке, политике... Иза нас су велике промене у друштву, којима смо и сами доприносили. Ја знам да је свако од нас за свој народ, регион и свет желео најбоље и радио да се то најбоље оствари”, оценила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Нагласила је и да се сарадња Србије с Међународним монетарним фондом одвија кроз партнерски однос и да доприноси остваривању циљева економске политике наше земље. „Правовременим и координисаним активностима председника државе, Владе и Народне банке Србије очувана је макроекономска стабилност и забележен је снажан раст, чему су, поред обимног пакета мера, допринеле и добре макроекономске основе с којима смо дочекали кризу изазвану пандемијом”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Говорећи о актуелном тренутку, она је истакла да се обезбеђење енергетске стабилности, стабилности тржишта хране и с њима повезано решавање инфлације на глобалном нивоу, као и управљање ризицима од могућих заокрета у токовима капитала и растућих притисака на јавни дуг и на платне билансе великог броја земаља, намећу као приоритет. Издвојила је два правца деловања економске политике на дуг рок:

  • Први је наставак одговорне економске политике, уз неопходну квалитетну синергију монетарне и фискалне политике;
  • Други правац деловања јесте диверсификација – од тржишта и производа, преко извора финансирања инвестиција и области у које се инвестира, до извора снабдевања енергентима.

Она је закључила да се упркос изазовима не сме померити фокус с реформи, улагања у инфраструктуру и људски капитал и међународну сарадњу. „Србија ће остати важан фактор регионалне повезаности кроз бројне иницијативе које смо покренули, попут 'Отвореног Балкана'. Србија ће остати поуздан партнер за сарадњу и у оквиру наше Конституенце. Србија је земља природних лепота, паметних људи и великих дела. У мери у којој свакој земљи појединачно буде добро, можемо створити основе за још већи заједнички просперитет”, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић.

У организацији Конституенце одржан је и семинар на високом нивоу на тему дигитализације и одрживог финансирања. Говорећи о значају одрживих финансија, вицегувернер Ана Ивковић истакла је да креатори политика у Србији не само да разумеју значај Зелене агенде и одрживог финансирања већ су бројне стратешке активности увелико спроведене. Посебно је истакнуто то што је Република Србија у септембру 2021. године емитовала прву зелену еврообвезницу на међународном финансијском тржишту по најнижој купонској стопи икада забележеној од 1,00%. Тиме је Србија практично постала једина европска држава ван Европске уније која је емитовала зелени инструмент. Тражња инвеститора за нашом зеленом обвезницом вишеструко је надмашила понуду, што указује на поверење инвеститора у стратегију одрживог развоја Србије.

Република Србија своје интересе у Међународном монетарном фонду и Светској банци остварује преко Конституенце Швајцарске. Поред Швајцарске и Србије, у Конституенци се налазе још и Пољска, Казахстан, Азербејџан, Туркменистан, Таџикистан, Киргизија и Узбекистан.

Кабинет гувернера