11.08.2021.

Стање девизних резерви и кретања на међубанкарском девизном тржишту у јулу

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају јула износиле су 14.580,3 милиона евра. Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе M1 од 136 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају јула износиле су 12.175,9 милиона евра.

На крају јула бруто девизне резерве биле су за 488,5 милиона евра више него на крају претходног месеца, што је првенствено резултат прилива по основу активности Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту у износу од 510,0 милиона евра.

На повећање девизних резерви у јулу додатно су утицали прилив по основу управљања девизним резервама, донација и другим основима (укупно 74,3 милиона евра) и позитиван ефекат тржишних фактора у нето износу од 96,8 милиона евра.

Наведени приливи били су више него довољни да покрију одливе по основу нето раздужења државе по основу кредита и девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака (укупно 120,3 милиона евра), као и одливе по другим основима (укупно 72,3 милиона евра).

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јулу износио је 428,0 милиона евра и био је за 110,5 милиона евра мањи него у претходном месецу. У првих седам месеци ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 3.573,7 милиона евра.

У јулу, као и од почетка ове године, вредност динара према евру готово је непромењена. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у јулу купила 380 милиона евра. Посматрано од почетка године, Народна банка Србије је, ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру, нето купила 700 милиона евра.

Кабинет гувернера