26.04.2021.

Вечерње новости – питања у вези с приливом страних директних инвестиција

Питања: Колико су износиле стране директне инвестиције (СДИ) током прошле године? Из којих земаља су стигле највеће СДИ? Да ли се средства од куповине Комерцијалне банке воде као инвестиција из Словеније? Можемо ли да добијемо и списак пет земаља из којих долазе највеће СДИ за протеклих десет година (од 2011. године до данас), као и укупне СДИ за исти период?

Одговор:

  • С појавом пандемије вируса корона, и у свету и у земљама у окружењу смањен је прилив СДИ, при чему је Србија минимално погођена.
  • Када је реч о Србији, упркос пандемији, прилив СДИ је остао снажан, чиме се Србија још једном на позитиван начин издвојила у региону, у коме је забележен већи пад него у Србији.
  • Након рекордног прилива СДИ у Србију у 2019. години од 3,8 милијарди евра (8,3% бруто домаћег производа), значајан прилив СДИ у Србију настављен је и током целе 2020. године, при чему је константан раст интересовања страних инвеститора за улагања у извозно оријентисана предузећа Србије, чак и током пандемије, резултат пре свега постигнуте и очуване пуне макроекономске, финансијске и фискалне стабилности.
  • Према подацима платног биланса за 2020, прилив СДИ у Србију износио је 3.014,2 милиона евра. Нето прилив СДИ износио је 2.902,3 милиона евра, што је било више него довољно за покриће текућег дефицита платног биланса (покривеност је износила 146,5%).
  • Највише СДИ у Србију током 2020. дошло је из Холандије (705,5 милиона евра), Словеније (483,3 милиона евра), Кине, укључујући Хонгконг (478,9 милиона евра), Немачке (331,9 милиона евра), Аустрије (153,4 милиона евра) и Велике Британије (106,4 милиона евра). У прилив СДИ из Словеније укључена су и средства од приватизације Комерцијалне банке. На првом месту по приливу СДИ по земљама налази се Холандија, између осталог, и због тога што поједини страни инвеститори због пореских олакшица, као и једног од најлибералнијих финансијских и банкарских система који омогућава слободно пословање правних лица основаних с намером да изврше одређене специфичне трансакције (тзв. Special Purpose Entity), своја улагања реализују из подружница у Холандији, иако је седиште матичне компаније у другој земљи. Између осталог, на овај начин, наведена правна лица регистрована у Холандији стичу и третман инвеститора из Европске уније.
  • У последњих десет година (од 2011. до 2020. године), прилив по основу СДИ у Србију кумулативно је износио 24,7 милијарди евра, од чега је највише улагања било из Холандије (4,2 милијарде евра), Аустрије (2,6 милијарди евра), Руске Федерације (2,2 милијарде евра), Кине, укључујући Хонгконг и Тајван (2,1 милијарда евра) и Луксембурга (1,9 милијарди евра).
  • Сви расположиви подаци о токовима СДИ, према методологији BPM6, објављени су на интернет страници Народне банке Србије у табелама Платни биланс Републике Србије, за период од 2007. до фебруара 2021, и у табелама Страна директна улагања, по земљама, за период од 2010. до четвртог тромесечја 2020. године.

Кабинет гувернера