12.04.2021.

Почели званични разговори мисије Међународног монетарног фонда с делегацијом Србије

Званични разговори представника Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда почели су данас пленарним састанком, који је одржан у видео-формату, а настављени су на тему монетарне политике и финансијског система.

На пленарном састанку, делегацију Републике Србије предводила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, а мисију Међународног монетарног фонда предводио је Јан Кејс Мартејн. У разговорима je учествовао и министар финансија Синиша Mали са сарадницима.

Разговори који су данас почели одвијају се у оквиру консултација по члану IV Статута Међународног монетарног фонда и трају до 23. априла. Током мисије биће размотрена актуелна фискална, монетарна и укупна макроекономска кретања у контексту пандемије вируса корона. Поред тога, консултације по члану IV Статута Међународног монетарног фонда подразумевају и свеобухватну анализу макроекономског оквира у којем се спроводе политике, као и изгледа за даљи привредни раст. Анализа укључује и адекватност економске политике, екстерну стабилност и одрживост спољног дуга земље.

Истовремено, започеће и разговори о основама новог економског програма који би Међународни монетарни фонд подржао нефинансијским, саветодавним аранжманом. С обзиром на снажан напредак који је Србија остварила у претходних осам година, нови аранжман биће фокусиран на очување постигнутог и подршку наставку спровођења структурних реформи на путу трасираног снажнијег и одрживог привредног раста.

Редовне консултације по члану IV Статута обављају се са свим земљама чланицама у оквиру надзорне функције Међународног монетарног фонда, а претходне консултације с Републиком Србијом обављене су средином 2019. године.

Кабинет гувернера