18.02.2021.

Рекордан број плаћања у платним системима чији је оператор Народна банка Србије

У IPS систему и RTGS и клиринг системима Народне банке Србије у среду, 17. фебруара, реализован је рекордан број плаћања од почетка рада тих система.

У систему за инстант плаћања Народне банке Србије (IPS НБС систем), 17. фебруара 2021. године реализовано је 163.478 плаћања, у износу од 1.401.716.305,93 динара, што представља нови рекордан дневни број реализованих трансакција, као и други по реду дан с највећим прометом реализованих трансакција у систему за инстант плаћања Народне банке Србије од почетка рада наведеног система.

У RTGS и клиринг системима Народне банке Србије, 17. фебруара реализовано је 1.958.097 плаћања, што, такође, представља дан с највећим бројем реализованих трансакција од почетка рада ових система.

RTGS систем Народне банке Србије је централни платни систем у Републици Србији, док је клиринг систем Народне банке Србије систем у коме се трансакције извршавају на основу међубанкарског мултилатералног нето обрачуна.

Систем за инстант плаћања Народне банке Србије представља најсавременији начин плаћања који тренутно постоји у свету и ради 24 часа, седам дана у недељи, 365 дана у години. Захваљујући њему, грађани и привреда Републике Србије имају на располагању могућност да своје платне трансакције извршавају с било код места и када год за тим имају потребу, односно и викендом, нерадним данима или ноћу, а прималац плаћања новчана средства добија за даље располагање за свега неколико секунди. Систем за инстант плаћања Народне банке Србије почео је с радом 22. октобра 2018. године, један је од првих система те врсте у свету и од дана када га је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић пустила у рад функционише изузетно успешно, уз висок и стално растући број плаћања које грађани и привреда Републике Србије изврше употребом наведеног система.

Сектор за платни систем