22.10.2020.

Гувернер Јоргованка Табаковић учествовала на конференцији генералног директора Међународног монетарног фонда с гувернерима и министрима финансија средње, источне и југоисточне Европе

Гувернер Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, данас је, с гувернерима и министрима финансија средње, источне и југоисточне Европе, учествовала на виртуелној конференцији коју је организовала Кристалина Георгијева, генерални директор Међународног монетарног фонда. На том скупу на високом нивоу дискутовано је о економским изгледима и изазовима за Европу у условима пандемије.

На овај начин гувернери и министри финансија информисали су се међусобно о предузетим мерама ради ублажавања негативних утицаја пандемије и ефектима које су мере дале. На састанку се дискутовало и о стратегијама за привредни опоравак у наредном периоду и за бржи раст у средњем року.

На овом виртуелном скупу, уводну реч имала је госпођа Георгијева, након чега је господин Алфред Камер, нови директор Сектора за Европу Међународног монетарног фонда, презентовао економске изгледе за Европу. „Нове прогнозе Међународног монетарног фонда за Европу нешто су мање песимистичне него пре три месеца. Док се за велики број земаља пројектује велики пад економске активности у овој години, који у појединим случајевима иде и на двоцифрене нивое, најбољи исход се предвиђа у Србији и Литванији”, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић. „Ако узмемо у обзир и последње саопштење Међународног монетарног фонда након завршене пете ревизије актуелног Инструмента за координацију политике, за Србију се пројектује убедљиво најбољи резултат у Европи у овој години”, додала је гувернер Јоргованка Табаковић.

Гувернер истиче и да је током састанка закључено да су европске земље које су у претходном периоду креирале фискални простор биле у могућности да донесу и спроведу велике фискалне пакете, а међу њима је и Србија. Централне банке широм Европе знатно су ублажавале монетарне политике различитим каналима. У неким економијама драстично су смањене и каматне стопе, а међу њима је и Србија, која је са Европском централном банком закључила и превентивну репо линију, као још један канал за ванредне ситуације.

Централне банке и владе широм Европе одобриле су мере помоћи дужницима како би ублажиле економске поремећаје, спречиле волатилности на финансијским тржиштима и очувале финансијску стабилност. „Србија се истиче и по мерама којима је централна банка подржала ликвидност свих учесника, подстакла кредитну активност и спречила поремећаје на финансијским тржиштима. Србија је поменута и у групи земаља које су доносиле читав сет мера којима се олакшава финансијска позиција грађана и привреде, укључујући и привремени мораторијум на плаћање кредитних обавеза према банкама”, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић.

„У Србији смо реаговали правим и правовременим мерама, а по обиму реакције међу земљама смо које су обезбедиле највећу подршку својим грађанима и привреди. Очували смо стабилност и чинићемо све да Србија брзо надокнади ову кризну годину”, поручила је гувернер Јоргованка Табаковић.

 

Кабинет гувернера