15.10.2020.

Гувернер Јоргованка Табаковић учествовала на пленарном састанку Међународног монетарног и финансијског комитета и састанку Конституенце Швајцарске

Гувернер Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, данас је присуствовала пленарном састанку Међународног монетарног и финансијског комитета (International Monetary and Financial Committee – IMFC). Састанак је одржан у оквиру Годишње скупштине Међународног монетарног фонда и Светске банке, која се, због актуелне здравствене ситуације, одржава у виртуелном формату. Оцењено је да се глобални економски изгледи побољшавају, али и да постоје разлике међу земљама, односно да је опоравак делимичан и неуједначен. Закључак је да сви морају заједно да раде на пружању подршке најугроженијим земљама и да је сада тренутак да се изгради отпорнија будућност. Политике морају да сачувају поверење, подрже радна места и подстичу раст. Састанку Међународног монетарног и финансијског комитета присуствовали су највиши званичници који представљају своје земље у овим међународним финансијским институцијама.

Гувернер Јоргованка Табаковић присуствовала је и састанку Конституенце Швајцарске, на којем је такође активно учествовала. Том приликом упознала је остале земље чланице Конституенце да је у Србији одмах у марту успостављен Кризни штаб за економију, којим је руководио председник Вучић. Наставили смо да делујемо координирано – у Србији је донет огроман пакет мера, чија је вредност преко 12% бруто домаћег производа. Брзина реакције и обимност пакета показали су се као кључни за спречавање преливања негативних ефеката пандемије на тржиште рада и производне капацитете. Међународни монетарни фонд је оценио да је Србија донела снажан, правовремен и свеобухватан пакет мера, којим је подржана домаћа тражња и спречен пад пословног и потрошачког поверења у тренуцима када је глобални песимизам био најизраженији.

Народна банка Србије пратила је све тржишне учеснике, смањивала референтну каматну стопу, обезбеђивала ликвидност на потребне рокове и у потребним валутама, прописивала мораторијум у отплати кредитних обавеза и на друге начине олакшавала отплату кредита и подржавала кредитну активност. Србија је задржала одличан приступ светском финансијском тржишту и у условима када су неизвесности биле велике. И током ове ситуације очувала је пуну ценовну, макроекономску и финансијску стабилност. Све су то разлози због којих су дугорочни инвеститори наставили да указују поверење Србији и даље високим страним директним инвестицијама.

Због свега тога у Србији је у августу производња и укупне и прерађивачке индустрије била на нивоу који је 3,1%, односно 1,3% изнад преткризног нивоа, а и извоз је достигао преткризни ниво. Поверење је сачувано, а већ следеће године очекујемо раст од око 6%, што значи потпуни опоравак од ефеката пандемије, којем ће државне инвестиције битно доприносити. „Ипак, наш посао не сматрам завршеним, јер се он никад не завршава. Наставићемо да пратимо сва кретања и да реагујемо ако проценимо да постоји потреба”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Кабинет гувернера