10.03.2020.

Интервју гувернера Јоргованке Табаковић за Курир, март 2020

Помоћи ћемо грађанима у отплати дугова

НБС је усвојила одлуке којима се прописује застој у отплати обавеза дужника (мораторијум).

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић у интервјуу за Курир објашњава како тачно грађани могу да искористе могућност паузирања отплате рата кредита, меру коју је централна банка донела како би олакшала свим дужницима период ванредног стања због ситуације с коронавирусом. НБС је, наиме, прекјуче усвојила одлуке којима се прописује застој у отплати обавеза дужника (мораторијум). Мораторијум је прописан за све дужнике који то желе (физичка лица, пољопривреднике и предузетнике и привредна друштва), а подразумева застој у отплати обавеза који не може бити краћи од 90 дана, односно од трајања ванредног стања које је уведено због пандемије. У том периоду дужник неће бити у обавези да отплаћује своје обавезе по основу кредита, односно лизинга.

Како ће све ово у пракси изгледати?

- Банке су најпре дужне да, у складу са донетим прописима, обавештење о понуди застоја у отплати кредита одмах објаве на својим сајтовима. Ако клијент банке у року од десет дана од објављивања обавештења не одбије понуду, сматра се да прихвата мораторијум. То значи да нема обавезу да банци пријављује да жели мораторијум. Уколико се изричито не изјасни да не жели застој на отплату кредита, сматраће се да га је аутоматски прихватио.

Да ли је исти случај и са предузећима?

- Застој у отплати кредита прописали смо за све дужнике који то буду желели - грађане, пољопривреднике и предузетнике, као и предузећа, тако да ова правила важе за све њих.

Да ли након истека периода примене мораторијума клијенти настављају уобичајено с отплатом (месечно плаћање рата) или се морају платити три рате одједном које нису плаћене претходна три месеца?

- Циљ ових прописа јесте да дужницима помогнемо да превазиђу потенцијалне тешкоће у отплати обавеза због новонасталих околности, тако да није предвиђено да дужник по престанку мораторијума одједном и у целини исплати све обавезе за које је наступио застој. По престанку мораторијума рок отплате кредита продужава се за период трајања мораторијума, док се камата коју је банка обрачунавала за време трајања застоја у отплати распоређује равномерно на преостали рок доспећа кредита.

Да ли у наредном периоду грађани могу уобичајено да узимају кредите, лизинг, дозвољени минус...?

- Као што и након почетка примене ових мера грађани могу да редовно измирују своје кредитне обавезе, исто тако могу да узимају нове кредите у складу са до сада важећим прописима. Наш савет је, као и увек, да притом воде рачуна о својим могућностима.

Како је НБС организовала рад у новим околностима?

- Због ризика од ширења заразе ковид-19 и ванредног стања организовали смо рад у посебним условима чиме се обезбеђује несметано обављање и континуитет свих кључних функција.
Шта то практично значи?

- То укључује несметано обављање платног промета, спровођење монетарних и девизних операција, као и све друге активности којима се омогућава несметано функционисање финансијског система и обављање послова који се тичу остваривања циљева и функција. За консултације или слање документације банкама НБС препоручује електронску пошту, друштвене мреже и услуга банкарских контакт центара.

О новим мерама

ПРАТИМО СИТУАЦИЈУ, СПРЕМАМО НОВА РЕШЕЊА

Да ли постоји могућност да НБС, ако ова ситуација потраје, уведе и додатне мере?

- Наша обавеза и у редовним и у ванредним околностима јесте да обезбедимо финансијску стабилност. Непрекидно пратимо ситуацију у финансијском сектору, па ће такав случај бити и са применом нових одлука. У случају потребе, у координацији с другим државним органима, предузимаћемо све друге неопходне мере да очувамо стабилност и на најбољи начин помогнемо грађанима и привреди у ванредним околностима.

Кабинет гувернера