latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

02.07.2019.

Народна банка Србије обележава 135 година рада

Народна банка Србије данас обележава 135 година рада. Другог јула 1884. године, под именом Привилегована народна банка Краљевине Србије, званично је почела с радом као акционарско друштво, а данас је централна банка Републике Србије и једна од најважнијих институција наше државе.

Ове године Народна банка Србије обележава и 90 година од оснивања Завода за израду новчаница и кованог новца – Топчидер, али и 15 година од оснивања Центра за посетиоце.

Поводом Дана Банке, Народна банка Србије приређује изложбу „Избор из збирке дела ликовне уметности – 135 година НБС”, која ће од 4. до 27. јула бити отворена за ширу јавност у галеријском простору у објекту на Славији, у Немањиној 17. Изложбу чине уметничка дела настала током 20. века, чији су аутори сликари који заузимају значајно место у историји српске и југословенске уметности.

У време када је српска држава, након ослобођења од Турака, своје нововековно постојање започела оснивањем најважнијих државних и културних институција, у новчаном систему Србије није било националног новца, већ су се употребљавале чак 43 монете других држава. Због тога је постојала потреба за оснивањем централне банке, што се догодило тек три деценије касније, 1884. године, оснивањем Привилеговане народне банке Краљевине Србије. Банка је организована по угледу на Народну банку Белгије, која је у то време важила за образац савременог организовања банкарске институције.

О дугој и светлој традицији Банке говори и податак да је Народна банка Краљевине Србије у прво време била смештена у самом центру града, у Кнез Михаиловој улици, а затим у репрезентативном, наменски подигнутом здању у Улици краља Петра, у коме је и данас.

До 1920. године Банка је пословала као кредитна установа, а од 1931. поверене су јој нове функције – монетарна и кредитна политика. Први и најважнији задатак Банке, која у складу с променом имена државе од 1929. делује под називом Народна банка Краљевине Југославије, постаје старање о новцу и одржавање његове стабилности.

За време Другог светског рата Банка је радила у свом представништву у Лондону. У септембру 1946. године Банка је национализована и од тада је обављала своје функције под именом Народна банка Југославије.

Законом за спровођење Уставне повеље државне заједнице Србија и Црна Гора, који је ступио на снагу 4. фебруара 2003. године, Народна банка Југославије наставља даље да ради као орган државе Србије, под именом Народна банка Србије.

Кабинет гувернера