latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

10.05.2019.

Почели званични разговори мисије Међународног монетарног фонда с делегацијом Србије

Званични разговори представника Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда почели су данас пленарним састанком у Народној банци Србије. Делегацију Републике Србије предводи гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду. У разговорима су учествовали и представници Министарства финансија.

Мисија Међународног монетарног фонда, коју предводи нови шеф мисије Јан Кејс Мартејн, борави у Београду од 9. до 21. маја како би се обавили разговори у вези с другим полугодишњим разматрањем Инструмента за координацију политике, заједно с консултацијама по члану IV Статута Међународног монетарног фонда.

Том приликом, биће размотрена актуелна фискална, монетарна и укупна макроекономска кретања. Разматраће се и реализација утврђених квантитативних и реформских циљева економског програма, подржаног Инструментом за координацију политике, који је Србији у јулу 2018. одобрио Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда.

Поред тога, биће свеобухватно анализирана општа привредна и финансијска ситуација у Србији у оквиру консултација по члану IV Статута Међународног монетарног фонда, као и изгледи за даљи раст. Анализа укључује и адекватност економске политике и мера, екстерну стабилност и одрживост спољног дуга земље.

Редовне консултације по члану IV Статута обављају се са свим земљама чланицама у оквиру надзорне функције Међународног монетарног фонда, а претходне консултације с Републиком Србијом обављене су крајем августа 2017.  

Кабинет гувернера