latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

29.01.2019.

Почели званични разговори мисије Међународног монетарног фонда с делегацијом Србије

Пленарним састанком, који је одржан данас у Народној банци Србије, започели су званични разговори представника Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда. Делегацију Републике Србије предводи гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду. У разговорима су учествовали и представници министарстава финансија и привреде.

Мисија Међународног монетарног фонда, коју предводи Џејмс Роуф, борави у Београду од 28. јануара до 5. фебруара 2019.

Током посете мисије биће разматрано спровођење програма макроекономских и структурних реформи који је подржан Инструментом за координацију политика. Инструмент је одобрен Србији у јулу 2018, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава. Програм има за циљ повећање нивоа инвестиција, даљи раст запослености у приватном сектору, смањење сиве економије и убрзање реформи. Током посете мисије разговараће се и о изгледима и пројекцијама за период 2019–2020. године.

Истовремено, биће најављене теме за консултације по члану IV Статута Међународног монетарног фонда, које ће за Републику Србију бити обављене током текуће године. Редовне консултације обављају се са свим земљама чланицама у оквиру спровођења надзорне функције Међународног монетарног фонда. У оквиру консултација, чланови мисије анализираће целокупна привредна кретања у Републици Србији, као и економске политике и мере. Претходне консултације по члану IV Статута Међународног монетарног фонда с Републиком Србијом обављене су крајем августа 2017.

Кабинет гувернера